Americanii, compliment pentru Halep! „Dacă înţelegi asta, poţi schimba ceva!”

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat joi, 30 mai 2019, ora 10:17,
halep-2
halep-2

Americanii de la The New Yorker au publicat un material special dedicat evoluţiei sportive a Simonei Halep. Jurnaliştii de peste ocean au analizat transformările psihologice care au ajutat-o pe Simona să devină numărul unu WTA.

Americanii au remarcat felul în care Simona şi-a învins timiditatea şi a ajuns să gestioneze apariţiile publice care însoţesc rezultatele pe care le-a obţinut pe teren.

Simona Halep a pus pentru prima oară o rachetă în mână când avea patru ani. La 14, a decis să îşi dedice viaţa tenisului. La 16, şi-a părăsit familia, care trăia în Constanţa, pentru a se muta în Bucureşti, unde avea oportunitatea să se antreneze mai bine. Tatăl său a poreclit-o „micul Rolex”, pentru că, de la o vârstă fragedă, era extrem de constantă şi i-a spus că va câştiga turnee mari. La 17 ani, a avut o operaţie de micşorare a sânilor, o procedură înfricoşătoare pentru orice adolescentă. Aceasta a durat 7 ore şi a fost făcută pentru tenis, pentru a diminua durerile de spate şi a o ajuta să se deplaseze pe teren. Ca şi copil, Halep era atât de timidă încât se temea şi să vorbească la telefon. Ulterior, i-a fost extrem de greu să stea în faţa camerelor tv şi să vorbească, dar s-a forţat să facă faţă şi acestei provocări” – au notat cei de la The New Yorker.

Ambiţia cu care jucătoarea din România a reuşit să compenseze lipsa unor calităţi fizice native i-a impresionat pe americani.

În fiecare zi mergea la sala de forţă, pentru că a înţeles că trebuie să compenseze prin forţă lipsa înălţimii. Când prietenii ei mergeau la petreceri, ea se ducea să se culce. Iar rezultatele nu au întârziat: a câştigat Roland Garrosul, la juniori, la vârsta de 17 ani, în 2008” – a fost remarca jurnaliştilor.

The New Yorker a scris şi despre felul în care Simona Halep a gestionat aspectul psihic al tenisului de mare performanţă. Pentru a scăpa de atitudinea negativă, românca a colaborat cu un psiholog pe nume Alexis Castorri. „Înfrângerile obişnuiau să o bântuie! Şi este atât de bine articulată emoţional încât ne putea explica durerea” – a rememorat Castorri.

„Ştiţi ce am descoperit despre negativitatea mea? Era faptul că nu voiam să îmi fac aşteptări şi să fiu dezamăgită de faptul că nu le pot atinge”. Simona nu îşi dădea voie să creadă că poate fi cea mai bună jucătoare din lume. Totul s-a schimbat atunci când Simona a realizat cu adevărat că poate fi numărul 1 mondial. „Dacă înţelegi asta, poţi schimba ceva” – a declarat Simona Halep.

Simona Halep o întâlneşte pe Magda Linette în turul al doilea de la Roland Garros 2019, ediţie la care jucătoarea din România îşi apără trofeul cucerit anul trecut.

 

psihicroland garrosevoluţiesimona halepthe new yorkerpsihologtenis