Critici după dezastrul de la naționala feminină de handbal U20: „Nu trebuie să ne păcălim, aceasta este valoarea lotului”

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat luni, 04 iulie 2022, ora 12:45,
Naționala feminină de handbal a României U20
Naționala feminină de handbal a României U20

Naționala feminină de handbal a României a încheiat Campionatul Mondial U20 din Slovenia pe locul 18, după ce a fost învinsă de Polonia cu 22-23.

Cea mai slabă clasare din istorie pentru naționala de handbal a României U20

La Campionatul Mondial, naționala feminină de handbal U20 a României a făcut parte din Grupa E și a ratat calificarea în grupele principale din cauza unui singur gol.

A învins Angola cu 26-23 și Lituania cu 29-20, dar a pierdut în fața Cehiei, 25-32. Angola, Cehia și România au acumulat câte 4 p, fiind despărțite de golaveraj. Angola a avut +8, iar Cehia și România –4, departajarea dintre ultimele două fiind făcută după numărul de goluri marcate, 57 față de 51.

În Grupa III din Cupa Președintelui, tricolorele au învins Mexic cu 39-18 și Chile cu 42-27, iar în meciurile de clasament (17-20) au învins Slovacia cu 31-30, după care au cedat în fața Poloniei cu 22-23.

Locul 18 reprezintă cea mai slabă clasare din istorie în cele 15 participări la Campionatul Mondial la această categorie de vârstă.

Actuala generație a picat examenul maturității handbalistice

Antrenoarea federală Nicoleta Alexandrescu spune că echipa nu a știut să joace la rezultat în meciul cu Cehia. „Mesajul colectivului tehnic a fost că meciul cu Cehia trebuie câștigat.

A fost o atmosferă grea, apăsătoare, dar atât au putut la momentul respectiv. Nu trebuie să ne păcălim, aceasta este valoarea lotului”, a declarat ea, conform gsp.ro.

Turneul a fost un examen al maturității handbalistice pe care această generație l-a picat. Ele trebuie să se pregătească de 100 de ori mai bine, să demonstreze că vor să joace la echipele de club și să fie corecte față de handbal.

Acest rezultat este și al sistemului care le formează și educă în handbalul românesc”, a mai spus antrenoarea federală.

Valoarea contractelor nu este echivalentă cu valoarea sportivă. Joci, ești plătit, meriți să fii plătit, dar atunci, în momentul în care tu nu dai nimic înapoi, nu mai este bine”, a spus Alexandrescu, referindu-se la faptul că unele sportive au salarii mari, deși sunt rezerve.

Au fost luate jucătoare după nume”, acuză Remus Drăgănescu

Critici au fost formulate și de către Remus Drăgănescu, președintele secției de handbalul de la CSM București, care răspunde de copii și juniori.

Meciul cu Cehia a fost abordat greșit. Unele jucătoare au făcut figurație, doar act de prezență, ca să fiu elegant în exprimare. Nu au transpirat destul pentru echipa națională. Când au încercat să revină nu au mai putut și au pierdut calificarea.

Atitudinea a fost delăsătoare. În plus, selecția a fost greșită. Au fost luate jucătoare după nume, nu după faptele din acest sezon. Cred că și colectivul tehnic a fost dezechilibrat din punctul de vedere al experienței, mai ales că a fost un Campionat Mondial în care puteam intra ușor în primele opt.

„La noi în campionat, din cauza criteriilor, este o licitație de jucătoare tinere și ele nu au valoare pentru a ajuta echipele mari. Trebuie să fie împrumutate la echipe mai mici, apoi să revină la cluburile care fac performanță”, a precizat Remus Drăgănescu.

campionatul mondial 2022u20