Judoka Alex Creț a câștigat bronzul la CM de juniori din Ecuador: „Evoluție în stil de mare campion”

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat sâmbătă, 13 august 2022, ora 13:21,
Alex Creț a avut o evoluție în stil de mare campion la -90 kg, finalizând prin ippon fiecare meci câștigat
Alex Creț a avut o evoluție în stil de mare campion la -90 kg, finalizând prin ippon fiecare meci câștigat

Delegația României a obținut un bilanț de o medalie de bronz și un loc 5, bilanț merituos, dar sub potențialul celor 4 reprezentanți români.

Federația Română de Judo se aștepta ca sportivii să cucerească 3 medalii, dintre care 1 de aur

Pronosticul participării României la aceste Campionate Mondiale, optimist dar în acord cu valoarea sportivilor noștri, era de 3 medalii, dintre care cel puțin una de aur.

Alex Creț la -90 kg a avut o evoluție în stil de mare campion, finalizând prin ippon fiecare meci câștigat, având o singură ezitare în semifinale, care l-a văduvit de titlul de campion mondial de juniori, pe care l-ar fi meritat conform valorii sportive.

Ioan Dzitac s-a bătut excepțional la -66 kg, a obținut însă doar locul 5, o mică greșeală combinată cu un arbitraj relativ defavorabil lui din semifinală, l-au privat de șansa unei medalii valoroase.

Alexandru Matei la -60 kg a fost învins în primul tur, dar după o evoluție bună și o decizie a arbitrilor pe care nici comentatorii meciului n-au priceput-o.

În fine, Florentina Ivănescu la -63 kg, una dintre favoritele categoriei și pretendentă la aur, a fost eliminată prin decizia ulterioară a acelorași arbitri ce-i acordaseră ippon-ul cu doar 20 de secunde înainte”, se precizează într-un comunicat pe site-ul FR de Judo, semnat de președintele instituției, Cozmin Gușă.

Semnal de alarmă tras de Federația Română de Judo, prin vocea președintelui Cozmin Gușă

În continuare, forul român a atras atenția asupra unui eveniment „regretabil pentru arbitrajul din IJF, care este acuzat din ce în ce mai des de ‘dubla măsură’ în evaluarea acestui gen de situații, cărora le-au căzut victimă Ivănescu în Ecuador sau Laris Borș la Zagreb, o decizie interpretată invers defavorizându-l pe Alex Raicu la Tokyo în 2021.

Detaliu semnificativ în cazul oportunității ratate a Florentinei Ivănescu (prin procedura descrisă mai sus), este că olandeza ce-a câștigat aurul alaltăieri este aceeași pe care Flori a învins-o destul de ușor la Europenele de Seniori de la Sofia.

Felicitări sportivilor juniori și antrenorilor pentru eforturi și rezultate, așteptăm ‘replica’ celor și mai tineri peste două săptămâni la Campionatele Mondiale de Cadeți!”.

Ioan DzitacecuadorFlorentina IvanescuAlex CretAlexandru Mateicampionatul mondial 2022