OPINIE | 24 pentru un Euro de pandemie! Poveștile incredibile din spatele învingătoarelor de la baraj

Articol de George Drafta - Publicat joi, 19 noiembrie 2020, ora 19:36,
uefa euro 20-20

Săptămâna trecută am aflat numele ultimelor 4 echipe calificate la turneul final de anul viitor. 

Ungaria, Slovacia, Scoția și Macedonia de Nord au obținut prezența la competiția care a fost amânată în urma pandemiei de coronavirus. Dacă noi nu ne-am făcut loc printre finaliste iată că alții au răzbit prin hățișul a două meciuri pe baraj, pentru o prezență istorică la o ediție a CE. Pentru fiecare dintre cele 4, această calificare este una specială.

CITEȘTE ȘI –>> VIDEO | Umilinţă istorică! Spania, set alb cu Germania

Macedonia de Nord a beneficiat de o șansă unică. UEFA le-a acordat celor mai slabe 16 echipe de pe continent ocazia să își trimită o reprezentantă la turneul final. Dintre ele, doar Letonia mai simțise gustul unei astfel de performanțe în trecut. După ce au trecut în semifinala Final Fourului de vecinii din Kosovo, macedonenii au bătut în Georgia în jocul decisiv. Iar eroul lor a fost Goran Pandev care la 37 de ani și-a pus semnătura pe cel mai important succes din istoria naționalei țării sale. Fotbalistul celor de la Genoa cu o carieră impresionantă în Serie A, la cluburi precum Lazio, Inter și Napoli a marcat unicul gol la Tbilisi. Iar dacă lucurile vor fi în regulă din punct de vedere pandemic, pe el și pe coechipierii lui îi vom vedea la București, în meciurile din Grupa C.

O altă echipă care a jubilat după ce s-a văzut cu sacii în căruță este Scoția. Purtătorii de kilt nu mai bifaseră o prezență la un turneu final din 1998. Atunci când au ajuns la Cupa Mondială din Franța. Acum, grație unor jucători care evoluează la cluburile mari din Premier League au rupt blestemul. Doar Robertson de la Liverpool, Tierney de la Arsenal și Mc Tominay de la Manchester United valorează împreună 130 de milioane de euro. Chiar și așa victoria în fața sârbilor a surprins. Mărturisesc faptul că nu mi-a trecut prin cap nicio clipă că vecinii noștri pot pierde calificarea. Vedeta lui Fulham, Mitrovic, a fost cel care a îngropat toate speranțele Serbiei. Iar un duel împotriva marilor rivali croați la un turneu final nu va mai avea loc.

La fel de merituoși sunt și slovacii. Care au câștigat biletele pentru al doilea turneu final consecutiv de Euro. Grație unui gol marcat în prelungiri la Belfast, în fața adversarei noastre de aseară. Un fotbalist de 32 de ani a făcut diferența. Michal Duris a adus succesul slovacilor cu abia al doilea său gol într-un meci oficial pentru naționala țării sale. Pe acesta îl va ține minte însă toată viața. Pentru că le-a oferit conaționalilor șansa să își vadă din nou favoriții la un turneu final. Slovacii au trecut de grupe atât la CM 2010, cât și la Euro 2016, însă la ediția de anul viitor le va fi infinit mai greu. Sunt în grupă cu Spania, Polonia și Suedia.

Ce să mai spună ungurii însă, în condițiile în care au de înfruntat Germania, Portugalia și Franța? Adică ultimele trei câștigătoare de turnee finale! Performanța maghiarilor este însă de apreciat pentru că este pentru prima oară când ei reușesc două calificări consecutive la CE. Investițiile făcute de autoritățile de la Budapesta par să aibă acum o justificare. Cele 2 miliarde de euro băgate în ultimul deceniu în sportul maghiar produc primele efecte. Iar fotbaliști talentați apar tot mai des în 11-le vecinilor de la vest. Este și cazul lui Dominik Szoboszlai care la 20 de ani a marcat golul victoriei în fața învingătorilor noștri din octombrie. Iar atacantul lui Salzburg este deja curtat de echipele importante ale Europei.

24 de echipe vor juca în vara lui 2021 la CE care în acest moment este programat în cele 12 orașe gazdă stabilite înaintea debutului acestei pandemii care a schimbat și cursul fotbalului. UEFA are însă și un plan de rezervă în cazul în care criza sanitară va perturba organizarea competiției și se gândește să mute turneul final poate chiar într-o singură țară. Dacă va fi așa sau nu ne vom convinge abia la primăvară probabil.

CITEȘTE ȘI –>> Noi acasă, Ungaria la EURO 2020! Maghiarii s-au calificat după un final nebun cu Islanda

realitateascoțiabarajeslovaciaeuro 2020macedonia de nordungaria
Eriksen la pamant

Danemarca putea pierde la masa verde meciul cu Finlanda, după cazul lui Eriksen! Dezvăluirile nordicilor

Italian football Serie A match – Juventus FC italian football Serie A season 2020/2021 (Archives)

Gianluigi Buffon, coleg cu Dennis Man și Mihăilă la Parma. Anunțul presei din Italia