OPINIE | Discriminările din tenis. Între măsuri restrictive și audiență maximă

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat miercuri, 16 iunie 2021, ora 15:31,
Roland Garros-profimedia-0560704250
Roland Garros-profimedia-0560704250

 Organizatorii turneelor de tenis continuă să ia măsuri discriminatorii pentru jucători. Astfel, după ce, în ianuarie, organizatorii turneului de la Melbourne i-au plasat în carantină la hoteluri care le-au oferit condiții diferite, în funcție de locul din clasament, despre care am scris pe larg AICI, organizatorii turneului de la Roland Garros au luat și ei o măsură care a stârnit reacții adverse. 

Concret, autoritățile din Franța au dat, în această perioadă, o lege care previne răspândirea Coronavirusului ca oamenii să intre în case cel târziu la ora locală 23. 

 

 

După o lungă perioadăîncepând din acest an, terenul central ”Philippe Chatrier” al turneului de la Porte d`Auteuil beneficiază de instalație de nocturnă. La ediția din 1973 a fost primul an când s-a folosit nocturna pe terenul central. Organizatorii au folosit nocturna o perioadă, apoi, mulți ani, au luat decizia să nu o mai folosească. Ca și în cazul celorlalte turnee de Grand Slam, organizatorii turneului au programat în fiecare zi sesiune de seară, cu un singur meci care a început la ora 21 (22 ora României). Astfel, spectatorii puteau să vadă doar două ore din meciul respectiv, după care la ora 23 urmau să fie evacuați din complex! 

 

 

Ceea ce s-a și întâmplat la partida Novak Djokovic – Matteo Berrettini, din sferturile de finală, încheiată cu victoria liderului mondial, cu scorul de 6-3, 6-2, 6-7, 7-5. Cei 5.000 de spectatori nu au putut vedea finalul. În setul 4, la scorul de 3-2 în favoarea lui Djokovic, crainicul arenei i-a anunțat de două ori pe spectatori că trebuie să părăsească stadionul, moment în care aceștia au început să huiduie. 100 de spectatori au așteptat să fie evacuați cu forța și au protestat vehement: ”Banii înapoi”, ”Forget (n.a. directorul turneului), demisia”, „Plătim 500 de euro pentru a vedea două treimi din meci, este inacceptabil”, au scandat aceștia. La ora 23:10, după un sfert de oră, ultimii spectatori au plecat, iar meciul s-a reluat. 

Citește și HORIA TECĂU, CALIFICAT ÎN SFERTURI LA HALLE, ÎN PROBA DE DUBLU A TURNEULUI

Novak Djokovic. Foto: Profimedia

Organizatorii au schimbat macazul înaintea finalei din semifinale, partida dintre Novak Djokovic și ”regele zgurii”, Rafael Nadal, câștigătorul a 13 ediții ale turneului. În timpul semifinalei, organizatorii au ajuns la un acord cu autoritățile publice pentru a nu evacua spectatorii la ora locală 23. Decizia a fost luată deoarece autoritățile au încadrat evenimentul la ”circumstanțe de natură complet excepțională”.

 

 

Anunțul a fost primit cu urale de spectatori, care au scandat ”Mulțumim, Macron!”, referindu-se la președintele Franței. Partida s-a încheiat, la ora locală 23:21, cu victoria lui Djokovic, scor 3-6, 6-3, 7-6, 6-2, liderul mondial devenind primul jucător care îl învinge pe Nadal de două ori la Roland Garros. 

 

 

Ce se înțelege din această măsură? Speriați de posibilul boicot la edițiile viitoare ale turneului, tradus prin pierderi financiare cauzate de bilete vândute mai puține și audiență tv scăzută, organizatorii, în complicitate cu autoritățile statului, au încălcat regula, pentru că au judecat în funcție de interesul propriu. Să ne imaginăm ce a gândit adversarul lui Djokovic la partida când spectatorii au fost evacuați, când a aflat de măsura luată de organizatori la partida sârbului cu Nadal. ”Eu sunt pe locul 9 în clasament, organizatorii au considerat că sunt un jucător neinteresant pentru spectatori, mai puțin atractiv pentru audiență”, și-o fi spus italianul. 

Citește și SIMONA HALEP ȘI-A ANUNȚAT URMĂTORUL OBIECTIV: „ÎMI DORESC SĂ CÂŞTIG DIN NOU WIMBLEDONUL”

 

 

Soluția cea mai bună? Organizatorii ar fi trebuit să programeze meciurile în așa fel încât ultimele să se poată desfășura cu spectatori pe toată durata acestora. Meciul din sesiunea de seară ar fi trebuit programat la ora 18, întrucât complexul are suficient de multe terenuri încât să se termine toate meciurile la timp. Un meci de 5 seturi de pe tabloul masculin poate dura 5 ore, dacă primele patru seturi se termină la tie-break, iar ultimul ajunge în prelungiri (în setul decisiv, dacă se ajunge la 6-6 la game-uri, nu se intră în tie-break, setul continuă până când unul dintre jucători se distanțează la două game-uri diferență). Astfel, orice meci s-ar fi terminat până la ora locală 23. 

 

 

Citește și MĂRTURISIREA ȘOCANTĂ A LUI TSITSIPAS DUPĂ CE A PIERDUT FINALA PARIZIANĂ: „AM AFLAT CU CINCI MINUTE ÎNAINTE DE MECI”

Sursa Foto: Profimedia Images Photo Stephane Allaman / DPPI

Meciurile trebuie programate în așa fel încât cei care au plătit biletul să poată să urmărească tot meciul. De restricții se știa, așa că vina e a organizatorilor. A fost o măsură care i-a jignit pe cei prezenți. Până și jucătorii au avut de suferit. Pentru ei, e important să fie spectatori în tribune. Atmosfera a fost cu totul alta la meciul Djokovic – Nadal, iar jucătorii au simțit asta. Ei nu sunt doar niște roboți care lovesc mingea. Nu e un joc la calculator. Au nevoie de spectatori care să-i încurajeze în momentele grele sau de uralele acestora, când execută lovituri de excepție. 

 

 

Cerința să părăsească arena a fost o mare nedreptate, care arată lipsă de respect față de cei care au cumpărat bilete și, implicit, față de jucători, care se trezesc, după 4-5 ore, că joacă într-o liniște nefirească. Cred că senzația pe care au trăit-o a fost că trebuie să termine jocul, că nu mai avea niciun rost. Există o legătură cu spectatorii, de care jucătorii au nevoie. Să se strige din tribune ”Rafa” sau ”Nole”. Asta cred că le răsplătește tot efortul și face mai mult decât banii sau punctele din clasament. 

 

Citește și SORANA CÎRSTEA, OUT DIN PRIMUL TUR DE LA BERLIN! VICTORIE ÎN DOUĂ SETURI PENTRU MUGURUZA

Jucătorii fac un efort extraordinar fizic și psihic în cele 4-5 ore de joc și nu e normal să fie răsplătiți în felul ăsta. Nu merită să fie tratați așa.  

 

 

Cauza a fost organizarea proastă. Varianta că organizatorii au luat decizia la meciul Djokovic – Nadal, ca să evite un scandal asemănător cu cel de la meciul cu Berrettini, nu stă în picioare. Ar fi trebuit să se gândească la asta în momentul în care au anunțat, la începutul turneului, că respectă regula, că vor declanșa reacția adversă a spectatorilor. Dar, așa se întâmplă când organizatorii iau măsurile în funcție de audiență și de profitul financiar… 

 

 

Articol scris de Bogdan Teodorescu 

Philippe Chatrieraudientatenismasuri discriminatoriidjokovicrealitateaNadal