Scandal cu 6 luni înaintea JO: Parlamentul a interzis sportivilor să concureze împotriva rușilor și belarușilor

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat joi, 01 februarie 2024, ora 23:48,
Letonia
Letonia

Parlamentul Letoniei a adoptat o lege prin care interzice sportivilor din această țară să concureze împotriva rușilor și belarușilor la Paris.

Sportivilor letoni li s-a interzis să concureze, la orice eveniment, împotriva rușilor și belarușilor

Jocurile Olimpice de la Paris au loc între 26 iulie și 11 august, dar prezența sportivilor ruși și belaruși, sub steag neutru, deranjează multe delegații.

După invazia armată din Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022, mai multe federații internaționale au interzis prezența echipelor ruse și belaruse în competiții.

De asemenea, sportivii din respectivele țări au fost excluși de la diferite competiții sportive individuale. Ca urmare, nu au avut posibilitatea să participe la calificările pentru JO.

Pe 8 decembrie 2023, Comitetul Internaţional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la JO, sub drapel neutru, dar nu vor concura în probele pe echipe. De asemenea, condiţia principală este ca sportivii să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

Acest lucru a nemulțumit mai multe țări, iar Letonia a luat măsuri în acest sens, concret, Parlamentul a adoptat joi un amendament care interzice sportivilor să participe la orice fel de întreceri împotriva reprezentanților Rusiei și Belarusului, chiar dacă în dreptul acestora este un steag neutru.

Alt amendament interzice organizatorilor de evenimente sportive din Letonia să invite echipele naționale ruse și belaruse. Măsura a fost adoptată cu 74 de voturi pentru și 11 împotrivă.

Letonia este campioană olimpică la baschet 3×3, după o victorie cu 21-18 în fața Rușiei

Anterior, mai mulți sportivi letoni au anunțat că vor boicota JO dacă rușii vor participa. Primii care au făcut-o au fost componenții echipei de baschet 3×3, campioni olimpici.

La ediția precedentă, care a avut loc la Tokyo în 2021, un an mai târziu din cauza pandemiei de covid-19, Letonia a învins în finală echipa Comitetului Olimpic Rus cu 21-18.

Letonia, fost stat sovietic de la Marea Baltică și membră a Uniunii Europene și NATO, a fost un susținător ferm al Kievului de la invazia Rusiei în Ucraina, operațiune susținută de Belarus.

Aceste amendamente au ca scop să demonstreze încă o dată solidaritatea Letoniei cu Ucraina și să prevină orice încercare a Rusiei de a-și legitima crimele de război prin evenimente pașnice, cum ar fi evenimente sportive”, a declarat parlamentarul Davis Martins Daugavietis, potrivit RMC Sport.

Jocurile Olimpice 2024letonia