OPINIE | Vaccinați, vaccinați, EURO să nu îl ratați!

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat vineri, 11 iunie 2021, ora 18:07,
vaccin coronavirus
vaccin coronavirus

EURO 2020 care se joacă de fapt în 2021 va fi un turneu atipic din multe puncte de vedere.

Primul aspect este că s-a trecut de la organizarea de țară la cea de oraș. Adică o competiție paneuropeană cum s-a spus încă de la început.
Nu mai este o țară gazdă, ci sunt 11 orașe de pe cuprinsul întregii Europe prinse în acest plan. Inițial au fost 13, dar două au dispărut de pe lista anunțată în 2014. Bruxellesul nu a putut oferi garanțiile construirii unui nou stadion așa cum promisese (treaba românească mai degrabă), în timp ce Dublinul nu a fost de acord să lase spectatori în tribune la meciurile ce îi fuseseră încredințate. La fel s-a întâmplat și cu Bilbao, dar spaniolii nu au pierdut organizarea, pentru că meciurile au fost mutate la Sevilla. Astăzi, Italia și Turcia deschid balul cu partida de la Roma. Care marchează startul celei de-a doua ediții cu 24 de participante la start.

CITEȘTE ȘI –>> ROMÂNIA, CUPRINSĂ DE FEBRA EURO 2020. MONEDĂ DE COLECŢIE LANSATĂ DE BNR

În absența tricolorilor, ne vom bucura să urmărim cinci echipe pe Arena Națională. Trei dintre ele vor disputa meciurile din faza grupelor, alte două se vor prezenta pentru optimea de finală. Va fi cu siguranță o sărbătoare a fotbalului. Una așteptată neobișnuit de mult din cauza pandemiei care și-a făcut simțite efectele negative și în 2021. Și că vorbim de pandemie, am observat că nu toate echipele și-au luat măsurile necesare pentru a nu fi surprinse negativ de vreun test efectuat înaintea jocurilor. Chiar dacă vaccinarea nu este obligatorie, federațiile ar fi trebuit să își ia măsurile necesare astfel încât selecționerii să nu aibă bătăi de cap și din punctul ăsta de vedere. Cu doar cîteva zile înaintea startului turneului final, Luis Enrique a fost ghinionist după anunțul depistării pozitive a lui Busquets la ultima testare de coronavirus.

Iar spaniolii au fost nevoiți să își schimbe lotul. UEFA le-a permis echipelor să comunice o listă de 26 de jucători. Față de 23 cum era în mod normal în cazul unui turneu final. Surplusul fiind datorat situațiilor neprevăzute de genul celei în care au fost puși campionii europeni din 2008 și 2012. Sigur că fotbaliștii nu puteau fi prioritari în condițiile în care ei nu se încadrează în categoriile de risc expuse cel mai tare în cazul contractării virusului din China. Chiar și așa, cred că se puteau găsi soluții pentru ca sportivii să fie vaccinați măcar acum o lună, astfel încât nimic să nu perturbe pregătirea duelurilor tari de la Euro. Și până la urmă să nu afecteze inclusiv competiția, bulversată de o eventuală decimare a uneia dintre finalistele ei.

Acest aspect care nu mi se pare deloc un detaliu a părut lăsat la voia întâmplării chiar de naționalele mari ale continentului. Abia după ce s-au confruntat cu o astfel de situație nedorită, spaniolii și-au vaccinat întreg lotul. Astfel încât să micșoreze posibilitatea infectării măcar în fazele eliminatorii ale competiției. Atunci când serul își va fi făcut deja efectul. Explicațiile conform cărora din cauza efectelor adverse unii jucători ar fi pierdut cîteva ședințe de pregătire nu mi se pare că ar sta în picioare. Păi unde e mai riscul? Să piardă 2-3 ședințe de pregătire sau să fie scoși total din turneu? Într-o perioadă tulbure, în care incertitudinea a domnit la toate nivelurile, puțină luciditate nu ar fi stricat. Până la urmă e în interesul tuturor să avem o competiție frumoasă. De care să ne aducem aminte cu plăcere peste ani. Să înceapă EURO 2020!

CITEȘTE ȘI –>> NAȚIONALELE DE LA EURO CARE SE EXPUN CEL MAI MULT LA CORONAVIRUS! CINE RISCĂ SĂ PIARDĂ JUCĂTORI IMPORTANȚI PENTRU TURNEUL FINAL

euro 2020vaccinarerealitateaformat special