VIDEO | Arbitrii români susțin introducerea tehnologiei VAR în Liga 1! Hațegan : ”De ce să nu facem un pas înainte?”

Articol de Florian Tudorache - Publicat miercuri, 11 iulie 2018, ora 15:06,
Hategannnn

Chiar dacă mulți dintre fotbaliștii prezenți la Cupa Mondială au fost nemulțumiți de introducerea tehnologiei VAR în fotbal, tot mai multe voci din rândul specialiștilor afirmă că arbitrajul video este un succes în sportul rege.

Mai mult, UEFA vrea să dispună implementrarea tehnologiei VAR în toate ligile profesioniste europene. De această tehnică ar putea avea parte, în viitorul apropiat, inclusiv Liga 1, susține Gino Iorgulescu, președintele LPF:

Noi suntem interesați pentru că și la Cupa Mondială a dat rezultate, dar avem semnale de la UEFA și de la Asociația Ligilor Profesioniste că se va impune obligatoriu la un moment dat. Sunt preocupări pentru fondurile care ar putea să vină de la UEFA sau de la ligile profesioniste ca să se implementeze și la noi.

În momentul în care am avea bani ca să putem avea aparatura, poate testăm. Dacă altcineva ne pune aparatura la dispoziție, cum ar fi UEFA, putem testa câteva meciuri sau o etapă, două, înainte de a fi implementată”, a declarat Gino Iorgulescu, într-o conferință de presă.

CITEȘTE și RUPTURĂ TOTALĂ între LPF și FRF! Gino Iorgulescu anunță propria revoluție în Liga I!

Vestea implementării sistemului VAR în România a fost bine primită și de arbitrul Ovidiu Hațegan, 37 de ani, desemnat cel mai bun arbitru român în anul 2017. Originar din Arad, Hațegan deține din 2008, ecusonul FIFA, iar din 2015, românul a promovat în Elite Group, cea mai înaltă categorie valorică a arbitrilor la UEFA:

“Sper ca şi în România în viitorul foarte apropiat să se implementeze sistemul VAR pentru că o să reducă foarte mult greşelile mari ale noastre. Toţi tindem spre aşa ceva. În momentul în care termini meciul toată lumea ştie fazele, doar tu eşti singurul care nu are posibilitatea aceasta.

De ce să nu facem un pas înainte? Ăsta este viitorul în fotbal din punctul meu de vedere. Poate că unii sunt reticenţi şi spun că dispare spectacolul. Nu. Acele intervenţii sunt convins că o să fie din ce în ce mai scurte ca durată şi nu o să mai afecteze atât de mult spectacolul sportiv”, a spus Haţegan pentru FRFTV.

Şi Istvan Kovacs, 33 de ani, arbitru internațional FIFA susţine tehnologia VAR.

“VAR-ul este un program la început, este un ajutor bun şi mare pentru arbitri. Cred că în viitor sistemul se va perfecţiona. Nu am avut încă experienţa, dar mă gândesc că în momentul în care se întrerupe o situaţie înseamnă că s-a întâmplat ceva ce n-a observat arbitrul. Și atunci e ca un fel de paraşută, primeşti şansa să-ţi corectezi greşeala.

Nimeni nu poate să conceapă şi să înţeleagă că un stadion întreg vede că s-a greşit şi singurele persoane din teren sunt arbitrii care nu şi-au dat seama de o greşeală evidentă. Şi nimănui nu-i convine ca un câştigător sau o echipă care se califică mai departe să se decidă pe o greşeală mare de arbitraj. Şi nici arbitrului nu-i este ok, pentru că după ce se duce acasă mass-media îl atacă, presă, discuţii… Şi e greu să treci peste asemenea mari greşeli”, a afirmat Kovacs la FRFTV.

Costurile sistemului VAR în România  s-ar putea ridica chiar și la 2 milioane de euro.  „Costurile variază, depinde de performanță, între un milion și două. Am făcut niște calcule, cam aici se învârte suma.”, a declarat Gino Iorgulescu într-o conferință de presă.

liga 1arbitraj video liga 1cupa mondialaVARVAR in romaniafotbalgino iorgulescuhategankovacsfrf
gigi-becali-fcsb

Gigi Becali, gata să doboare orice record în Liga 1: „Vreau să fac un miliard în 10 ani!”

dragusin

O nouă ofertă pentru Radu Drăgușin! Intenția clară a fundașului român