Atletico Madrid şi-a asigurat calificarea la CM al cluburilor din 2025

Articol de Gabriel Ion - Publicat miercuri, 17 aprilie 2024, ora 15:39,
Atletico-Madrid-1
Atletico-Madrid-1

Înfrângerea şi eliminarea echipei FC Barcelona din Liga Campionilor, marţi seara, garantează calificarea formaţiei Atletico Madrid pentru noua Cupă Mondială a Cluburilor FIFA.

Atletico Madrid nu mai poate fi ajunsă de Barcelona

Întrecerea va debuta în 2025 în Statele Unite. Atletico Madrid, care a părăsit la rândul ei cea mai importantă competiţie continentală intercluburi în sferturile de finală, nu mai poată fi ajunsă de Barca în clasament.

Trupa pregătită de Diego Simeone devine, astfel, a 22-a echipă care are asigurată prezenţa la viitoarea competiţie continentală modernizată, a cărei primă ediţie se va derula între 15 iunie şi 15 iulie 2025.

Cupa Mondială a Cluburilor în noul format urmează să se dispute o dată la patru ani, începând din 2025, cu participarea a 32 de echipe repartizate în opt grupe de câte patru, din care primele două vor accede în optimile de finală.

Din partea UEFA, care are 12 locuri rezervate în competiţie, unsprezece sunt deja calificate: Real Madrid, Chelsea Londra şi Manchester City, câştigătoarele ultimelor trei ediţii ale Ligii Campionilor, Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Inter Milano, Borussia Dortmund, FC Porto, Benfica Lisabona, Juventus Torino şi Atletico Madrid.

Arsenal Londra are o singură șansă să ajungă la CM al cluburilor de anul viitor

Arsenal Londra poate obţine la rândul său calificarea în cazul în care va reuşi să se impună în actuala ediţie a Ligii Campionilor, a cărei câştigătoare are garantat, de asemenea, un loc la Mondialul de anul viitor.

Aceasta este singura variantă posibilă pentru clubul englez, care nu se află într-o poziţie favorabilă în clasamentul cluburilor UEFA.

Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain – ambele calificate marţi în semifinalele Ligii Campionilor, Real Madrid, Manchester City şi Bayern Munchen, care vor evolua miercuri în manşa secundă a sferturilor de finală, au deja un loc asigurat la Cupa Mondială, aşa că dacă una dintre cele cinci va fi noua campioană continentală, RB Salzburg din Austria va fi ultima calificată din partea Europei.

În afara celor unsprezece cluburi europene, cu o limită de două echipe de ţară (cu excepţia cazului în care mai mult de două formaţii din acelaşi teritoriu au câştigat competiţia continentală, cum este cazul echipelor braziliene), există deja alte unsprezece echipe din restul lumii cu un loc asigurat la Cupa Mondială din 2025.

Acesta sunt Palmeiras, Fluminense şi Flamengo din Brazilia, Al-Ahly (Egipt), Al-Hilal (Arabia Saudită), Wydad Casablanca (Maroc), Urawa Reds (Japonia), Club Leon şi Monterrey din Mexic, Seattle Sounders (SUA) şi Auckland City (Noua Zeelandă).

Alături de ultima calificată din Europa, mai sunt de stabilit alte nouă participante la Mondialul cluburilor: două din Asia, două din Africa, una din CONCACAF, trei din CONMEBOL şi un club din ţara gazdă.