Bronzul mondial al Mariei Bondor i-a surprins pe cei din FR de Scrimă: „Sper ca floreta feminină să rămână în topul mondial”

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat miercuri, 20 iulie 2022, ora 17:00,
Maria Boldor a câștigat bronzul mondial la floretă la 19 ani după performanța actualului secretar general al FR de Scrimă, Roxana Scarlat
Maria Boldor a câștigat bronzul mondial la floretă la 19 ani după performanța actualului secretar general al FR de Scrimă, Roxana Scarlat

Secretarul general al FR de Scrimă, Roxana Scarlat, a salutat performanţa Mariei Boldor, medaliată cu bronz în turneul individual de floretă la CM de scrimă de la Cairo.

Roxana Scarlat a spus care este regretul ei după bron zul mondial al Mariei Boldor

Medalia câștigată de sportiva legitimată la Steaua vine la 19 ani distanţă după ce Scarlat a cucerit ultima medalie mondială individuală la floretă, un bronz la ediţia 2003 de la Havana.

Este o bucurie foarte mare pentru mine, ca fostă floretistă mă bucur din suflet pentru acest rezultat al Mariei Boldor.

Singurul regret este că a fost o distanţă prea mare între aceste două medalii, dar este un nou început şi sper ca floreta feminină şi la nivel de seniori să rămână în topul mondial. La nivel de cadeţi şi juniori am avut rezultate în ultimii ani”, a spus Scarlat pentru agerpres.ro.

Maria Boldor, 25 ani, a dispus în primul tur pe tabloul principal de canadianca Kelleigh Ryan (15-5), în turul secund a învins-o pe ucraineanca Alina Poloziuk (15-7), în optimi a câştigat în faţa altei canadience, Eleanor Harvey (15-7).

În sferturi a trecut în sferturi de franţuzoaica Pauline Ranvier, vicecampioană mondială în 2019 la individual, cu 15-12. În semifinale, Boldor s-a înclinat în faţa franţuzoaicei Ysaora Thibus (3-15), vicecampioană mondială la individual în 2018.

În urmă cu 4 ani, Maria Boldor câștiga medalia de argint la Campionatul European pentru tineret care a avut loc la Erevan. În finală, ea a cedat cu 1-15 în fața italiencei Martina Sinigalia.

Maria Boldor a pregătit foarte bine acţiunile, folosindu-se de deplasarea pe planşă

Secretarul general al FR de Scrimă a explicat cum și-a surprins Maria Boldor adversarele. „A fost o surpriză foarte plăcută pentru noi, nu credeam că va reuşi să cucerească o medalie.

Sunt sportivi tineri, care până la această ediţie a Campionatelor Mondiale au reuşit clasări în primii 32. Dar, de această dată, Maria a avut o scrimă de excepţie, a tras fără greşeală până la nivelul semifinalelor.

În semifinale a avut un început de meci foarte bun, dar din păcate în repriza a doua a fost surprinsă de franţuzoaică, cea care a şi câştigat titlul mondial.

Nu i-a dat foarte mult timp pentru a-şi pregăti acţiunile, astfel încât să reuşească Maria să puncteze. Pe parcursul întregii zile, Maria a pregătit foarte bine acţiunile, folosindu-se de deplasarea pe planşă, astfel că adversarele ei abia reuşeau s-o atingă.

În schimb, în semifinale, franţuzoaica nu i-a mai dat timp să-şi pregătească acţiunile şi de aici şi diferenţa de scor”, a adăgat vicecampioana olimpică din 1996 (cu echipa).

Regresul floretei românești se explică prin faptul că au plecat foarte mulţi antrenori din ţară

Roxana Scarlat a găsit două cauze pentru regresul din ultimii ani ai floretei feminine, care a avut campioane mondiale şi olimpice de talia Laurei Badea şi Rekăi Szabo.

Explicaţia este una destul de simplă, în sensul că au plecat foarte mulţi antrenori din ţară, astfel că numărul sportivilor promovaţi la lotul naţional s-a redus de-a lungul timpului.

Comparativ cu anul 2005, când s-a luat ultima medalie în proba pe echipe (n.r. – argint la Leipzig), următorul rezultat a fost în 2009, un loc patru, la CM din Antalya. O a doua cauză a fost retragerea destul de bruscă în 2004, a Laurei Badea şi a Rekăi Szabo din activitatea sportivă şi ulterior a fost foarte greu să fie înlocuite.

În ultimi ani a început însă să crească numărul de copii practicanţi în această probă şi întotdeauna victoriile la nivel de seniori au motivat copiii să continue acest sport şi să-şi dorească să ajungă şi ei pe podiumul mondial”, a mai spus Scarlat.

România a obţinut luni prima medalie la Mondialele de la Cairo, bronz la sabie masculin, prin Iulian Teodosiu. El a fost învins în semifinale de francezul Maxime Pianfetti cu 15-11.

floretaroxana scarlatmaria boldorcampionatul mondial 2022scrima