Cine este Ladislau Boloni. De la cariera de fotbalist, la demisia de la națională și cum l-a descoperit pe Cristiano Ronaldo | Video

Articol de Vlad Ciotoran - Publicat vineri, 07 ianuarie 2022, ora 09:39,
Ladislau Boloni. Foto: Profimedia
Ladislau Boloni. Foto: Profimedia

Ladislau Boloni s-a născut la 11 martie 1953, la Târgu Mureş şi a copilărit la Târnăveni. A început fotbalul la echipa Chimica Târnăveni, unde a jucat din 1967 până în 1969. Este şi medic stomatolog.

Cariera de fotbalist

A jucat fotbal timp de 14 ani, între 1970 şi 1984, pe postul de mijlocaş ofensiv, la ASA Târgu Mureş (406 meciuri şi 64 de goluri marcate). Boloni s-a transferat apoi la Steaua Bucureşti, unde a jucat timp de trei ani până în 1987 (97 partide şi 24 goluri).

Boloni a mai jucat în Belgia, la Racing Jet Wavre Bruxelles (1987-1988) şi Franţa, la Creteil-Lusitanos (1988-1989) şi la US Orleans (1989-1992), unde a jucat în total 104 meciuri şi a marcat 6 goluri.

Cea mai mare performanță ca jucător a fost câștigarea Cupei Campionilor Europeni, câştigată cu 2-0 de Steaua în 1986, la Sevilla, în faţa echipei FC Barcelona. Un an mai târziu a câștigat a Supercupa Europei la Monte Carlo în fața formaţiei Dinamo Kiev (1-0).

Pentru echipa națională a României a jucat 102 meciuri, marcând 23 de goluri.

Unul dintre cele mai bune meciuri ale sale a fost la 16 aprilie 1983, când echipa naţională învingea campioana mondială „en titre” Italia, cu 1-0. Unicul gol a fost marcat de Boloni. Meciul s-a disputat pe stadionul „23 August” în faţa unei asistenţe recor, de 80.000 de spectatori.

Citeşte şi Reacţia lui Ladislau Boloni după ce a ajuns la Bucureşti pentru discuţiile finale cu FRF! Tehnicianul, pus pe glume

Primul mandat de selecționer al naționalei României

În 2000, Boloni a preluat echipa naţională a României de la Emeric Ienei. Avea ca obiectiv calificarea la turneul final al CM din anul 2002 din Japonia – Coreea de Sud. În 2001 a demisionat. Bilanţul său a fost de 13 meciuri, dintre care opt câştigate, două egaluri şi trei pierdute.

Descoperitorul lui Cristiano Ronaldo

În perioada 2001 şi 2003 a pregătit echipa Sporting Lisabona, cu care a cucerit Campionatul, Cupa şi Supercupa Portugaliei, în sezonul 2001-2002. În perioada în care Boloni a pregătit gruparea lusitană, a fost promovat la echipa mare a clubului fotbalistul Cristiano Ronaldo.

Mi-am dat seama de la început că va fi mai mare decât Eusebio. Să nu uităm că la 12 ani a plecat de acasă. Îl aveam la echipă şi pe Quaresma, care prefera să se dea în spectacol, la fel şi Cristiano, dar se vedea că este determinat să fie cel mai bun. Făceam antrenamente cu atacanţii, cu Mario Jardel, Joao Pinto şi Marius Niculae, era concurs cine dă cele mai multe goluri din acţiune. Câştiga mereu Jardel, iar Cristiano mă implora: încă o dată, Mister, încă o dată!

Mbappe nu e noul Cristiano Ronaldo, dar va cuceri şi el câteva Baloane de Aur în anii care vin. Dar nu cred că va mai exista un alt Cristiano Ronaldo.

Ţin minte că au venit părinţii lui Varane şi m-au întrebat cu timiditate dacă fiul lor are şanse să devină fotbalist bun! Iar el este acum printre cei mai mari din istoria fundaşilor francezi, alături de Desailly, Bossis, Trésor … Când l-a luat Real Madrid, m-a sunat Jose Mourinho ca să mă întrebe despre el, aşa cum mă sunase şi când eram la Rennes despre Petr Cech. La Lens a fost ca apărător ceea ce Cristiano Ronaldo reprezenta ca atacant. Un jucător puternic, cu o privire care atrage fetele”, a dezvăluit Ladislau Boloni, pentru L’Équipe.

Citeşte şi Nicolae Stanciu, mesaj clar pentru FRF! Ce trebuie să i se ofere viitorului selecţioner

Cariera de antrenor

De-a lungul timpului a pregătit echipe din Portugalia, Franţa, Emirate, Grecia, Qatar, Arabia Saudită şi Belgia. Ultima dată, a antrenat formația Panathinaikos Atena, în perioada octombrie 2020 – mai 2021.

Boloni a câștigat campionatul cu Sporting Lisabona (2001-2002) și cu Standard Liege (2008-2009). De asemenea, a mai câștigat Cupa Portugaliei (2001-2002) şi Supercupa Portugaliei (2002-2003), dar şi Supercupa Belgiei (2008-2009).

Reacție dură după scandalul cu arbitrul Sebastian Colțescu

Ladislau Boloni a reacționat în urma scandalului declanşat de suspendarea meciului PSG-Istanbul Başakşehir, din decembrie 2020.

Cu ajutorul avocatului meu din Franța, voi trimite o scrisoare la UEFA, în care să le explic că ‘negru’ în română nu e același lucru cu ‘niggar’ în engleză! Acești arbitri nu sunt rasiști! Și afirm treaba asta, cu toate că nu i-am văzut, în viața mea.

Nici vorbă de rasism la Colțescu! S-au trezit Burleanu și Stroe să-și facă imagine pe spinarea acestui om. Eu am fost un sportiv român și îl rog pe acest Tiberiu Stroe sau Ionuț Stroe, că nici nu știu cum îl cheamă, să nu-și ceară scuze în numele meu!”, a declarat Boloni pentru Adevărul.

Ladislau Boloni

Citește și Ladislau Boloni, ca şi instalat la cârma echipei naţionale! Contractul propus de FRF

coltescurealitatea.netloti boloniselectionerLaszlo Boloniladislau bolonironaldorealitatea