Cupa Mondială din 2026 va fi cea mai poluantă din istoria evenimentului fotbalistic, potrivit unui raport

Cupa Mondială de fotbal de anul viitor, din Statele Unite, Canada şi Mexic, va fi „cea mai dăunătoare pentru climă” din istoria turneului, potrivit unui nou studiu realizat de ecologişti, relatează BBC.
Organizaţia Scientists for Global Responsibility (SGR) a calculat emisiile de gaze cu efect de seră care pot fi atribuite turneului, care a fost extins de la 32 la 48 de echipe.
„Din cauza dependenţei mari de transportul aerian şi a creşterii semnificative a numărului de meciuri”, grupul de campanie susţine că extinderea Cupei Mondiale din 2026 va genera peste nouă milioane de tone de dioxid de carbon echivalent.
SGR afirmă că această cifră este aproape dublă faţă de media ultimelor patru turnee finale ale Cupei Mondiale şi semnificativ mai mare decât cea estimată pentru Qatar 2022, care se ridică la 5,25 milioane de tone de CO2e.
Potrivit SGR, totalul prevăzut pentru 2026 este „echivalent cu aproape 6,5 milioane de maşini britanice medii conduse timp de un an întreg” şi va face din acest turneu cel mai poluant din istorie.
Cupa Mondială de anul viitor va fi prima care se va desfăşura pe un întreg continent şi va avea cu 40 de meciuri mai multe (104) decât înainte, deşi toate vor fi jucate pe stadioane existente.
În dosarul de candidatură iniţial, cele trei ţări candidate pentru organizarea turneului din 2026 au prezentat o estimare preliminară de 3,6 milioane de tone de CO2e, deşi la acel moment se preconiza organizarea a doar 80 de meciuri. De asemenea, acestea au declarat că oferta „speră ca Cupa Mondială din 2026 să stabilească noi standarde de sustenabilitate ecologică în sport şi să aducă beneficii măsurabile pentru mediu”.
FIFA s-a angajat anterior să reducă emisiile cu 50% până în 2030 şi să atingă zero emisii nete până în 2040.
Acesta a declarat că a elaborat şi implementat strategii de sustenabilitate care i-au permis „să fie conştient de impactul său şi să ia măsurile adecvate”.
„Ca urmare, din punct de vedere al mediului, emisiile de gaze cu efect de seră au fost evaluate şi reduse, deşeurile au fost substanţial reduse şi tone de materiale au fost reciclate şi deviate de la depozitele de deşeuri, iar construcţia şi funcţionarea stadioanelor au fost certificate în conformitate cu standardele de construcţie ecologică”, a declarat FIFA.
În 2023, o autoritate de reglementare elveţiană a decis că organismul de conducere a făcut „afirmaţii nefondate” cu privire la reducerea impactului asupra mediului al Cupei Mondiale din 2022 din Qatar.
FIFA a declarat că turneul va fi prima „Cupă Mondială complet neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon”, dar autoritatea de reglementare în domeniul publicităţii, Comisia Elveţiană pentru Corectitudine (SLK), a admis plângeri depuse de cinci ţări europene.