Curtea de Conturi din Franța a depistat o gaură de 30 de milioane de euro în organizarea CM 2023 de rugby

Articol de Gabriel Ion - Publicat miercuri, 09 aprilie 2025, ora 17:15,
Rugby World Cup 2023
Rugby World Cup 2023

Curtea de Conturi a Franței a constatat ”deficiențe majore” în organizarea Cupei Mondiale de rugby din 2023 și a recomandat statului mai multă vigilență în pregătirea marilor evenimente sportive, scrie AFP.

Cheltuielile reale au fost cu 31% mai mari decât cele planificate

În timp ce raportul Curții de Conturi indică responsabilitatea primului director general al comitetului de organizare, Claude Atcher, cea a Federației Franceze de Rugby (FFR), statul este implicat de asemenea ”din cauza deficiențelor majore constatate în controlul pe care ar fi trebuit să-l exercite asupra comitetului de organizare”.

Departe de promisiunile inițiale, organizarea Cupei Mondiale din 2023 a generat pierderi financiare grele, în special pentru FFR. ”Toți au câștigat, cu excepția organizatorilor francezi”, a rezumat Pierre Moscovici, președintele Curții de Conturi, în cadrul unei conferințe de presă.

În spatele ”succesului popular, mediatic și sportiv de netăgăduit”, recunoscut de raport, Cupa Mondială din 2023 a lăsat o gaură financiară care pune în pericol Federația Franceză de Rugby.

”Obiectivele financiare nu au fost îndeplinite, iar resursele rămase pentru moștenirea rugbyului sunt aproape nule”, potrivit lui Pierre Moscovici, care a evidențiat ”angajamentele excesive” ale FFR de a obține ”cu orice preț” și spre surprinderea tuturor în noiembrie 2017 organizarea Cupei Mondiale de la federația internațională, World Rugby.

Oferta Franței a fost marcată de creșterea substanțială a taxei de organizare plătite de FFR către World Rugby pentru eveniment (196 de milioane de euro), costurile pentru obținerea gestionării drepturilor comerciale ale partenerilor francezi, precum și asigurarea de ospitalitate și a transportului.

”În cele din urmă, World Rugby a obținut cel mai bun rezultat financiar din istoria sa, datorită evenimentului, în timp ce FFR a înregistrat o pierdere netă de cel puțin 19,2 milioane de euro și care ar putea ajunge până la 28,9 milioane de euro, în funcție de rezultatul litigiilor în curs”, potrivit raportului. ”O logică a privatizării profiturilor și a socializării pierderilor”, a rezumat Pierre Moscovici.

Acest lucru a fost posibil deoarece ”sprijinul de stat a fost oferit fără expertiză prealabilă serioasă privind sustenabilitatea și coerența bugetului candidaturii, care în cele din urmă a fost foarte departe de bugetul actual. De asemenea, statul a fost de acord să-și ofere sprijinul în necunoașterea elementelor esențiale ale candidaturii”, potrivit lui Pierre Moscovici.

Cheltuielile reale au fost cu 31% mai mari decât cele planificate, potrivit raportului.

Cupa Mondială de rugby a avut loc cu câteva luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, eveniment asupra căruia Curtea de Conturi a exercitat un control mult mai strâns. În ceea ce privește aceste Jocuri Olimpice, trebuie să depună un nou raport în iunie și apoi în octombrie.

În răspunsul său la raport, Claude Atcher a afirmat că ”gestionarea catastrofală a evenimentului după plecarea sa a lipsit rugby-ul francez de circa 50 de milioane de euro în rezultate”, din cauza ”lipsei de competență și experiență” a conducerii care i-a succedat.

Prin urmare, Curtea recomandă ”elaborarea unei doctrine clare și fundamentate a statului, (să se doteze cu) instrumente fiabile referitoare la candidaturi”, dar ”și să prevadă proceduri de numire a candidaților la președinția și conducerea generală a comitetelor de organizare a marilor evenimente sportive internaționale (…) pe baza avizului comisiilor independente de nominalizare”.