Decizie surprinzătoare a UEFA: forul de la Budapesta poate afișa la meciuri steagul Ungariei Mari!

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat marți, 21 martie 2023, ora 20:51,
Ungaria Mare
Ungaria Mare

UEFA a permis federației maghiare să folosească simbolul Ungariei Mari la următoarele două meciuri ale echipei naționale!

Simbolul Ungariei Mari va fi afișat la meciurile cu Estonia și Bulgaria

UEFA a aprobat solicitarea Federației Maghiare de Fotbal de a nu trata „simbolul istoric maghiar” ca simbol cu motivație politică. Ca urmare, simbolul va putea fi utilizat în partidele oficiale, a anunțat forul maghiar pe site-ul oficial.

În ceea ce privește permiterea afișării simbolului istoric, MLSZ (n.r. – Federația Maghiară de Fotbal) a solicitat o poziție clară de la UEFA și FARE.

Acceptând argumentul MLSZ, cele două organizații au recunoscut că doar culorile hărții istorice a Ungariei și ale benzii Arpad nu constituie un comportament rasist, dar acest lucru nu se aplică simbolurilor și inscripțiilor suplimentare plasate pe drapele, precum și scandărilor fanilor.

Astfel, asociația va permite introducerea drapelelor în următoarele două meciuri.

(…) În urma negocierilor, asociația va permite ca drapelele care simbolizează respectul Ungariei istorice și solidaritatea cu suporterii din străinătate, să fie aduse pe stadion, cu următoarele condiții:

* poate reprezenta doar harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripții;

* doar culorile roșu, alb si verde pot fi pe el;

* simbolul trebuie prezentat – in mod obișnuit – datorită conținutului sau controlului de prevenire a incendiilor;

* simbolul din stadion nu poate împiedica suporterii să urmărească meciul netulburați.

În același timp, fanii noștri ar trebui să știe că dacă un mesaj rasist sau politic este plasat pe drapelul autorizat ca mai sus, sau orice mesaj rasist sau politic este atașat drapelului, va avea ca rezultat proceduri disciplinare, iar aceste lucruri dăunează echipei și percepției fotbalului maghiar”, se arată pe site-ul Federației Maghiare de Fotbal.

Următoarele două meciuri ale naționalei Ungariei sunt amicalul cu Estonia (23 martie) și cel cu Bulgaria (27 martie) din preliminariile EURO 2024, ambele pe teren propriu.

Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022

„Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei.

Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia.

Premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, după meciul Ungaria – Grecia 2-1 din Liga Națiunilor, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.

Ca urmare a afișării Prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar.

Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, a precizat MAE atunci, pe site-ul oficial.

uefa