Decizie UEFA în cazul arbitrului care va conduce finala Ligii Campionilor

Articol de Ionut Dumitrescu - Publicat vineri, 02 iunie 2023, ora 14:58,
UEFA
UEFA

Polonezul Szymon Marciniak rămâne arbitrul finalei Ligii Campionilor la fotbal, după ce şi-a cerut scuze pentru participarea la un eveniment asociat cu o mişcare de extremă dreapta, a anunţat vineri UEFA, informează Reuters.

UEFA a anchetat prezenţa lui Marciniak la un eveniment organizat luni în oraşul Katowice. Forul fotbalistic european a afirmat că „detestă valorile promovate de grup”, dar l-a păstrat ca arbitru al finalei Ligii Campionilor după acesta şi-a cerut scuze şi au existat clarificări din partea unui organism antidiscriminare.

Marciniak a participat la o reuniune organizată de Slawomir Mentzen, şeful partidului Confederaţia, cunoscut pentru că a lansat sloganul „Suntem împotriva evreilor, homosexualilor, avortului, fiscalităţii şi Uniunii Europene” şi pentru alte instigări la ură rasială.

„Vreau să-mi exprim cele mai profunde scuze pentru implicarea mea şi pentru orice suferinţă sau prejudiciu pe care ea le-ar fi putut cauza”, a afirmat într-un comunicat Marciniak, cel care a condus finala Cupei Mondiale 2022.

„După reflecţie şi investigaţii ulterioare, a devenit evident că am fost indus în eroare şi nu am fost deloc conştient de adevărata natură şi afilierile acelui eveniment. Nu ştiam că era asociat cu o mişcare poloneză de extremă dreapta. Dacă aş fi fost conştient de acest fapt, aş fi refuzat categoric invitaţia”, a adăugat arbitrul.

Marciniak a fost desemnat să arbitreze finala Ligii Campionilor, Manchester City – Inter Milano, care va avea loc pe 10 iunie la Istanbul, în timp ce românul Istvan Kovacs va fi al patrulea oficial la această partidă.

Un alt român, Vasile Florin Marinescu, va fi arbitru de rezervă la finala de pe Stadionul Olimpic Ataturk din Istanbul.

Slawomir MentzenuefaSzymon Marciniakliga campionilorarbitru