Edi Iordănescu, al treilea cel mai tânăr selecţioner de la Euro-2024

Articol de Ionut Dumitrescu - Publicat duminică, 16 iunie 2024, ora 20:05,
Edi Iordănescu
Edi Iordănescu

 

Edward Iordănescu, antrenorul României la EURO 2024 şi cel care a obţinut calificarea fără înfrângere împreună cu tricolorii, este al treilea cel mai tânăr selecţioner de la turneul final, informează frf,ro.

Edi Iordănescu împlineşte duminică, 46 de ani, fiind astfel în top 3 cei mai tineri tehnicieni prezenţi la EURO 2024 din Germania. Este depăşit în această ierarhie specială doar de italo-germanul Domenico Tedesco, selecţionerul de 38 de ani al Belgiei, rivala noastră în grupă, şi de neamţul Julian Nagelsmann, la cârma primei reprezentative din ţara natală, deşi are doar 36 de ani!

La polul opus, cei mai în vârstă selecţioneri sunt cei ai Spaniei, Austriei şi Italiei. Este vorba de ibericul Luis de la Fuente (62 ani), germanul Ralf Rangnick şi italianul Luciano Spalletti (amândoi 65 de ani).

Din punct de vedere al duratei mandatului petrecut până acum pe banca reprezentativei pe care o pregăteşte la EURO 2024, Edi Iordănescu se află cumva la jumătatea topului continental. Pe locul 11, fiind în funcţie din ianuarie 2022.

Cei mai longevivi selecţioneri participanţi la turneul final sunt Didier Deschamp, pe banca Franţei din 2012, Gareth Soutghate care pregăteşte Anglia încă din 2016 şi Zlatko Dalic, selecţioner pentru Croaţia începând din 2017.

Cu 5 selecţioneri la EURO 2024, Italia este care furnizează cei mai mulţi oameni în funtea staff-urilor tehnice calificate.

Aceştia sunt antrenori ai Slovaciei, Italiei, Turciei, Ungariei şi Belgiei.

romaniaeuro 2024edi iordanescu