SONDAJ: Cine ați dori să fie următorul selecționer al României?

Un meci de legendă: Steaua – Anderlecht, 3-0! Se împlinesc 32 de ani de la meciul ce o ducea pe Steaua în finala Cupei Campionilor!

Articol de Florian Tudorache - Publicat luni, 16 aprilie 2018, ora 11:05,
dukadam, steaua
dukadam, steaua

16 aprilie 1986 -16 aprilie 2018. 32 de ani de ani se împlinesc azi de când Steaua București șoca Europa cu victoria sa, 3-0, împotriva belgienilor de la Anderlecht în penultimul act al Cupei Campionilor și se califica în finala de la Sevilla.

Meciul a fost unul memorabil, care a rămas în istoria fotbalului românesc prin faptul că ”roș-albaștrii” au fost prima echipă din România care au depășit faza semifinalelor ale celei mai tari competiții europene. Până atunci, încercaseră fără sorți de izbândă, atât Universitatea Craiova, cât și Dinamo.

foto: captură Youtube

La acea vreme, Anderlecht era cea mai bogată echipă de pe continent. Meciul tur din 2 aprilie 1986, a fost unul total dominat de către belgieni, însă aceștia nu au putut marca decât o singură dată, prin legenda Enzo Scifo, min 76.

captura: Youtube

Returul disputat la 16 aprilie 1986, la București, a fost total diferit. Steaua lui Ienei a făcut cel mai bun meci al său din toată existența sa, marcând astfel calificarea în finala Cupei Campionilor Europeni.

Meciul cu Anderlecht de la București rămâne celebru pentru două faze memorabile. Prima imagine ni-l prezintă pe Victor Pițurcă, marcatorul celui de-al treilea gol, care și-a sărbătorit reușita strângând în brațe, prin plasa porții, un copil de mingi.

 

”Notre respect Anderlecht”

A doua fază memorabilă o reprezintă cea de la finalul partidei, atunci când pe tabela de marcaj a apărut mesajul: ”Notre respect Anderlecht”. Povestea acelui mesaj de pe tabela a făcut înconjurul Europei și a intrat pentru totdeauna în istorie.

”Vinovat” pentru mesajul acesta a fost celebrul Cristian Țopescu, 81 de ani, cel care la acel moment fusese alungat de la TVR și revenise la clubul Steaua, unde îndeplinea printre altele și rolul de crainic al stadionului.

foto: cristian-topescu.allby.ro

Drumul spre glorie în 1986

Turul I Vejle BK – Steaua 1-1 si 1-4

Turul II Honved Budapesta – Steaua 1-0 si 1-4

Sferturi de finala Steaua – Kuusisi Lahti 0-0 si 1-0

Semifinala Anderlecht – Steaua 1-0 si 0-3 

Finala FC Barcelona – Steaua 0-0, 0-2 dupa penalty-uri

Europalegendafotbalpiturcabelgiabucurestisevillasteauatopescuanderlecht