Experiența trăită de Ștefan Gavril la maratonul din Coreea de Nord: „Credeam că o țară comunistă e înapoiată, dar nu e așa”

Articol de Gabriel Ion - Publicat miercuri, 09 aprilie 2025, ora 16:45,
Maraton Phenian (Foto: KCNA)
Maraton Phenian (Foto: KCNA)

Sportul îți oferă uneori și ocazii rare de a călători în țări interzise pentru multă lume. A fost și cazul atletului Ștefan Gavril, care a avut posibilitatea să alerge duminică Maratonul Internațional de la Phenian, afirmând, într-un interviu, că se aștepta ca o țară comunistă precum Coreea de Nord să fie înapoiată, dar realitatea l-a contrazis.

Capitala Phenian rămâne închisă turismului obișnuit

Alergătorul în vârstă de 35 de ani a stat cinci zile în Coreea de Nord și a rămas cu o impresie plăcută, încât ar repeta experiența și anul viitor, dar cu condiția să fie anunțat din timp, pentru a se pregăti mai bine pentru cursa de maraton.

Cu dublă legitimare în țară, la CSM Cluj și CSU Cluj, în timp ce în străinătate aleargă pentru Nice Cote d’Azur Athletisme, atletul născut la Brașov și care trăiește în Italia a ieșit pe locul 11 la maratonul de la Phenian, care îl mulțumește doar prin prisma timpului obținut, 2 ore, 19 minute și 50 de secunde.

Un timp bun pentru un alergător care parcursese distanța de 42,195 km doar o singură dată în viață. La Seul, în ”Coreea cealaltă”.

Gavril a început târziu să practice atletismul, în 2013, după ce a cochetat câțiva ani cu artele marțiale și kickboxingul, reușind chiar să câștige o cupă mondială la această disciplină.

Experiența în Coreea de Nord i-a adus lui Ștefan Gavril realitatea despre o țară comunistă, diferită față de ceea ce știa de pe rețelele sociale, scrie Agerpres. A rămas uimit de faptul că a văzut mașini de proveniență occidentală pe străzi sau că atleții nord-coreeni erau îmbrăcați cu echipament Adidas.

Dar și de condițiile foarte bune de pregătire ale sportivilor, de restricțiile impuse de regimul de la Phenian sau de faptul că mâncarea seamănă cu cea din România.

Coreea de Nord a găzduit duminică primul Maraton Internațional de la Phenian în ultimii șase ani, la care au participat de asemenea alergători străini veniți la competiție în această țară izolată care și-a ținut granițele în mare parte închise în timpul pandemiei.

Coreea de Nord și-a închis granițele în 2020, la începutul pandemiei de COVID-19, dar a ridicat treptat restricțiile începând din 2023 și a permis grupurilor de turiști ruși să intre în țară, dar capitala Phenian rămâne în continuare închisă turismului obișnuit.

realitatea.netrealitatea