Federația mondială de atletism a ridicat suspendarea forului rus! Ce se întâmplă cu sportivii

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat joi, 23 martie 2023, ora 20:55,
Sebastian Coe
Sebastian Coe

World Athletics (WA) a pus capăt suspendării de opt ani a Federaţiei Ruse de Atletism (RusAF).

Atleții ruși și belaruși continuă să fie suspendați pe termen nedeterminat

Sancţiunea fusese dictată din cauza cazurilor de doping descoperite de forul mondial, dar mușamalizate de cel rus. WA a mai informat că atleţii ruşi şi belaruşi continuă să fie excluși din competiţii, interdicţia dată după invazia din Ucraina rămânând valabilă.

Descoperirea dopajului masiv, sponsorizat de către stat, dar şi încercările de muşamalizare a situaţiei de către oficiali ruşi, au dus în 2015 la suspendarea Federaţiei Ruse de Atletism din competiţiile internaţionale.

Rune Andersen, şeful Grupului de lucru pentru Rusia din cadrul WA, a raportat că a fost satisfăcut de „noua cultură a bunei guvernări şi toleranţă zero faţă de dopaj în întreaga organizaţie”, iar Consiliul WA a votat ridicarea interdicţiei.

O echipă de audit independentă confirmă că RusAF a îndeplinit toate cererile stabilite în planul de reintegrare. Am informat Consiliul că aceste condiţii au fost acum îndeplinite.

RusAF a acceptat un set detaliat de condiţii ulterioare reintegrării, menite să asigure că nu se vor face paşi în spat în această speţă”, a declarat Rune Andersen.

La rândul lui, preşedintele WA, Sebastian Coe, a spus că există 35 de condiţii speciale pe care federația rusă trebuie să le îndeplinească timp de trei ani, iar activitatea forului va fi revizuită la finalul fiecărui an, se menționează pe site-ul forului internațional de atletism.

În ultimii ani, zeci de sportivi ruşi au fost autorizaţi să concureze ca neutri dacă au dovedit un trecut fără dopaj. După începerea invaziei Ucrainei, în urmă cu un an, nici ei nu mai au dreptul să mai concureze.