Fostul şef al biatlonului mondial Anders Besseberg, condamnat la trei ani şi o lună de închisoare

Articol de Ionut Dumitrescu - Publicat sâmbătă, 13 aprilie 2024, ora 08:14,
tw-ibu
tw-ibu

 

Norvegianul Anders Besseberg, fost preşedinte al Uniunii Internaţionale de Biatlon (IBU) între 1992 şi 2018, a fost condamnat, vineri, de justiţia din ţara sa la trei ani şi o lună de închisoare pentru corupţie în formă agravată.

la jumătatea lunii februarie, procurorul norvegian a cerut trei ani şi şapte luni de închisoare pentru Anders Besseberg. Vinerea aceasta, norvegianul (78 de ani), fostul şef al Federaţiei Internaţionale de Biatlon (IBU) din 1992 până în 2018, a fost condamnat de justiţia din ţara sa la trei ani şi o lună de închisoare pentru corupţie în formă agravată între 2009 şi 2018.

La jumătatea lunii februarie, procurorul norvegian a cerut trei ani şi şapte luni de închisoare pentru Anders Besseberg. Vineri, norvegianul (78 de ani), fostul şef al Federaţiei Internaţionale de Biatlon (IBU) din 1992 până în 2018, a fost condamnat de justiţia din ţara sa la trei ani şi o lună de închisoare pentru corupţie în formă agravată între 2009 şi 2018

Anders Besseberg a fost găsit vinovat că a acceptat ceasuri de lux, prostituate şi partide de vânătoare, în special de la oficiali ruşi. „Acuzatul a trădat încrederea legată de poziţia sa în cadrul IBU prin acceptarea acestor beneficii”, a declarat judecătorul Vidar Toftoy-Lohne la Tribunalul districtual din Buskerud, la 60 km vest de Oslo.

„Sunt, desigur, dezamăgit şi surprins de această decizie şi de unele dintre raţionamentele judecătorilor. Voi face apel imediat”, a reacţionat Besseberg în instanţă după ce a fost citită sentinţa de trei ore.

Acuzarea ceruse trei ani şi şapte luni de închisoare şi o amendă de un milion de coroane (peste 88.000 de euro). În cele din urmă, instanţa nu a impus o amendă, dar i-a ordonat lui Besseberg să returneze cadouri în valoare de 1,4 milioane de coroane (peste 120.000 de euro). „Chiar dacă am primit cadouri scumpe şi am fost invitat de multe persoane la vânătoare, trebuie să subliniez că nu m-am lăsat niciodată mituit”, s-a apărat el în instanţă în timpul procesului.