FRF anunță regulile în timpul jocului! Calificarea în sferturile Cupei României se poate decide la baraj

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat joi, 10 noiembrie 2022, ora 15:15,
Două echipe pot juca patru meciuri în grupele Cupei României pentru a se decide formația calificată în sferturile competiției
Două echipe pot juca patru meciuri în grupele Cupei României pentru a se decide formația calificată în sferturile competiției

Organizatoarea Cupei României, Federația Română de Fotbal, a făcut publice abia azi criteriile de departajare pentru calificarea în sferturi.

Noul format al Cupei României a fost clarificat în timpul desfășurării Etapei a 2-a

Din acest sezon, Cupa României are un nou format. 24 de echipe au fost împărțite în 4 grupe, dar nu se joacă „fiecare cu fiecare”. O formație întâlnește doar adversare din următorul eșalon valoric, astfel că o participantă va juca doar 3 partide.

Primele două din fiecare grupă se califică în sferturile de finală, câștigătoarele „seriilor” având avantajul că vor juca pe teren propriu în primul meci eliminatoriu. Numai că exista posibilitatea ca ocupantele locurilor 2 și 3 să fie la egalitate perfectă. FRF nu a anunțat ce se va întâmpla în această situație, dar azi a venit cu unele clarificări.

Conform regulamentului competiției și așa cum au fost informate și cluburile participante, în faza grupelor principale se vor aplica criteriile de departajare prevăzute în art. 27 alin. 3 din ROAF, iar dacă și după aplicarea acestora egalitatea se va menține, departajarea se va face conform art. 27 alin. 4 din ROAF”, se menționează pe site-ul FRF.

Calificarea în sferturile Cupei României se poate decide la baraj

Art. 27 alin. 3 prevede: „Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat/sezonul regular, clasamentul se va stabili pe baza

aplicării, în ordine, a următoarelor criterii:

  • Numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte;
  • golaverajul mai bun în jocurile directe;
  • numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe;
  • numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe;
  • golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat);
  • numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat.

Art. 27 alin. 4 prevede: „Dacă şi după aplicarea acestor criterii egalitatea se menţine, se vor disputa jocuri de baraj pentru a se stabili câştigătoarea titlului, promovarea, retrogradarea sau participarea în competiţiile europene”.

Altfel spus, dacă într-o grupă primele două vor termina la egalitate perfectă și fac parte din aceeași urnă valorică, vor mai juca un meci pentru a se stabili echipa de pe primul loc.