FRF își dă cu stângul în dreptul după FCSB – FC U Craiova 1948! Care sunt explicațiile pentru problemele cu sistemul VAR

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat luni, 01 august 2022, ora 18:56,
Arbitrul de centru Adrian Cojocaru a avut nevoie să consulte sistemul VAR timp de 6 minute la meciul FCSB – FC U Craiova 1948, pentru a lua o decizie
Arbitrul de centru Adrian Cojocaru a avut nevoie să consulte sistemul VAR timp de 6 minute la meciul FCSB – FC U Craiova 1948, pentru a lua o decizie

Arbitrul de centru al meciului FCSB – FC U Craiova 1948, din Etapa a 3-a a Superligii a avut probleme când a consultat sistemul VAR. FRF a venit cu explicații.

Si9stemul VAR i-a creat probleme arbitrului de centru Adrian Croitoru la meciul FCSB – FC U Craiova 1948

FCSB a deschis scorul în meciul de pe teren propriu cu FC U Craiova 1948, care a contat pentru Etapa a 3-a a Superligii, în minutul 47, prin Joonas Stam. În minutul 57, dundașul gazdelor, Joyskim Dawa, i-a aplicat o talpă pe gleznă lui Andre Duarte.

Arbitrul de centru Adrian Cojocaru s-a dus să consulte sistemul VAR, dar a avut nevoie de 6 minute pentru a lua o decizie. Din cauza unor probleme de ordin tehnic, pe monitor apăreau imagini din timpului meciului, derulate cu repeziciune și au existat momente în care se vedea pe el însusși cum se uită la monitor.

Până la urmă, centralul a acordat lovitură de la 11 m pentru oaspeți, transformată de Andrea Compagno, care a stabilit scorul final.

Încă mai sunt necesare anumite reglaje”, a anunțat FRF într-un comunicat

Echipa de implementare a sistemulșui VAR în România a venit, luni, cu precizări. „Având în vedere informațiile din mass-media referitoare la sistemul VAR la meciul FCSB – U Craiova 1948, echipa de implementare VAR în România face următoarele precizări:

Referitor la faza din minutul 53, când s-a verificat abaterea comisă de Dawa în propriul careu, semnalul a intrat pe monitorul VAR de la marginea terenului înainte de a se comuta pe imaginile care trebuiau să vină din mașina VAR. Astfel, pentru câteva secunde, pe monitor s-au văzut imaginile din transmisiunea TV.

Din punct de vedere tehnic, încă mai sunt necesare anumite reglaje. Împreună cu partenerii responsabili de partea tehnică și administratorii stadioanelor, echipa de implementare VAR în România face toate eforturile pentru a se rezolva această situație.

Sistemul VAR implementat în România este unul care îndeplinește toate criteriile FIFA. De asemenea, instruirea arbitrilor și a tehnicienilor VAR s-a făcut conform indicațiilor FIFA și sub supravegherea FIFA”, anunță FRF pe site-ul oficial.

Sistemul VAR a dat rateuri încă de la primele meciuri în care a fost implementat în România

Nu este prima dată când apar probleme majore în ceea ce privește funcționarea sistemului VAR. După disputarea a șase dintre cele opt meciuri din Liga 1, FRF a venit cu primele explicații.

După disputarea a 7 meciuri cu sistem VAR în fotbalul românesc, Supercupa României şi 6 meciuri din prima rundă a SuperLigii, echipa de implementare a arbitrajului video în fotbalul românesc face următoarele precizări: au existat diverse probleme la 5 dintre cele 7 jocuri disputate până acum.

Deşi s-au făcut teste pe stadioane, situaţia este diferită la momentul meciului. Sunt arene unde infrastructura acestora cedează în condiţii de solicitare maximă şi nu se prezintă în cele mai bune condiţii”, se menţiona pe site-ul Federației Române de Fotbal.

Ulterior, LPF a anunțat că meciul Sepsi – FC Argeş din etapa a 2-a urma să se joace fără sistemul VAR. „Acest incovenient, pe care îl regretăm, este cauzat de imposibilitatea deplasării în timp util a echipei care deserveşte acest sistem la stadionul din Sf. Gheorghe.

Facem precizarea că asemenea situaţii au mai apărut şi în competiţii europene de-a lungul timpului şi este posibil, cu toate eforturile depuse, să mai apăra şi în Superliga României, din aceleaşi motive obiective”, se arată în comunicatul de pe site-ul LPF.

adrian cojocarusistemul var