Gabriela Szabo a dezvăluit misterul după 25 de ani: „Nu vă imaginați că am umblat cu ele prin aeroport”

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat marți, 31 mai 2022, ora 19:53,
Gabriela Szabo
Gabriela Szabo

Retrasă din activitate în 2004, Gabriela Szabo este, de cinci ani, directorul general al CSM București. Fosta mare atletă a dezvăluit ce a făcut cu premiul în lingouri de aur pe care l-a câștigat în 1997.

Gabriela Szabo nu a conștientizat că are șanse să câștige Golden Four

Gabriela Szabo a câștigat Golden Four în 1997, trecând prima linia de sosire în patru curse. „În 1997 am concurat în Golden Four. N-am conștientizat că am șanse să câștig.

Pur și simplu, am câștigat pentru prima oară în istoria atletismului titlul de campioană mondială. Celelalte colege ale mele au câștigat titlurile mondiale în sală.

Pe pistă, în aer liber, a fost primul titlu, în aer liber, câștigat de Gabi Szabo. Ceea ce a fost un succes uriaș pentru atletismul românesc. După care am intrat în acest Golden Four, au fost patru competiții importante – Zurich, Berlin, Monaco și încă o cursă.

Eu nici nu știam că alerg în Golden Four sau că, la final, trebuie să împărțim lingourile de aur”, spune fosta mare atletă pentru Gândul.

Nu vă imaginați că am venit cu lingourile prin aeroport”, spune Gabriela Szabo

De șase ori campioană mondială în sală și aer liber, Gabriela Szabo afirmă că, la momentul respectiv, a avut de ales între a lua banii sau lingourile. „Efectiv n-am știut, vă spun cu toată sinceritatea.

Atunci a fost o presiune pe umerii mei, să nu pierd ultima cursă. Și n-am pierdut-o. Am câștigat-o și, la final, a venit președintele Federației Internaționale de Atletism, m-a pus într-o mașină decapotabilă, am făcut turul de onoare al pistei de la Berlin.

La final am împărțit 20 de kilograme de aur cu ceilalți doi câștigători”, a mai precizat directorul general al CSM București.

Misterul mai puțin contează. Nu vă imaginați că s-au dat lingourile de aur și am venit cu ele prin aeroport. Ți s-a dat posibilitatea să alegi, lingourile sau banii. La momentul respective, am ales lingourile. Da, ele sunt într-o bancă.

Cert este că lumea trebuie să înțeleagă că eu, Gabi Szabo, mi-am făcut bănuții cu foarte multă muncă”, a mai afirmat campioana olimpică din 2000.

Marea performanță, trebuie răsplătită și financiar”, este convinsă Gabriela Szabo

Retrasă din activitate în 2004, Gabriela Szabo susține că sportul este o bucurie doar la început de drum. „Ce vedeți la gimnaste sau la canotori, câteodată, în palme, la noi vedeați pe picioare.

Doar că eu nu am arătat lucrurile astea niciodată, pentru că nu mi s-a părut de interes și nici nu mi se pare de interes să arătăm așa ceva. Este, într-adevăr, o parte din ceea ce se numește marea performanță și rămâne amprenta.

Părinții noștri și copiii noștri trebuie să înțeleagă că sportul este o bucurie, o plăcere, mai ales la început de drum”, mai spune multipla campioană olimpică și mondială.

Atunci când ajungi la marea performanță, trebuie răsplătită și financiar. Și eu, la rândul meu, am fost o norocoasă, am putut să călătoresc mai mult, să fiu invitată la foarte multe competiții, competițiile respective să fie plătite.

În atletism, nu se câștigau bani. Mi-aduc aminte că îmi povestea doamna Iolanda Balaș că, în perioada ei, concura pentru un aparat de fotografiat. Și dobora recorduri mondiale”, spune fosta campioană.

După ce s-a retras din activitate, Gabriela Szabo a fost secretar federal pe probleme de marketing și dezvoltare și vicepreședinte în FR de Atletism și ministru al Tineretului si Sportului (martie 2014 – noiembrie 2015).

gabriela szabo