Grecia confirmă găzduirea Cupei Mondiale împreună cu Arabia Saudită și Egipt

Articol de Dan Istratie - Publicat joi, 09 februarie 2023, ora 11:54,
cupa mondiala
cupa mondiala

Guvernul Greciei a confirmat miercuri că este în contact cu autorităţile din Arabia Saudită şi Egipt pentru a studia posibilitatea depunerii unei candidaturi comune la organizarea Cupei Mondiale de fotbal din anul 2030, informează EFE.

Viceministrul grec al Culturii şi Sportului, Lefteris Avgenakis, a scris pe contul său de Twitter că cele trei ţări „sunt încă în faza de explorare a posibilităţilor pentru o candidatură”.

Confirmarea lui Avgenakis vine după ce portalul de ştiri Politico a publicat un reportaj în care afirmă că Arabia Saudită s-ar fi oferit să finanţeze construcţia de noi stadioane în Grecia şi Egipt, în schimbul ca cele două ţări să accepte să prezinte o candidatură comună la FIFA.

Potrivit lui Avgenakis, reportajul difuzat de Politico este plin de „inexactităţi”.

Portalul asigură, de asemenea, că oferta saudită a fost discutată într-o conversaţie privată de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman şi prim-ministrul grec, conservatorul Kyriakos Mitsotakis, în timpul vizitei sale la Riad, în vara anului 2022.

În schimbul plăţii pentru noile stadioane din Grecia şi Egipt, monarhia saudită cere, potrivit aceleiaşi surse, ca trei din fiecare patru meciuri ale Cupei Mondiale să se dispute pe teritoriul său.

O candidatură comună a celor trei ţări ar avea şanse mai mari de reuşită, întrucât ar fi pentru prima dată când o Cupă Mondială s-ar disputa pe trei continente, ceea ce ar putea conduce mai multe ţări din Africa şi Asia către acest proiect.

Congresul FIFA, compus din peste 200 de asociaţii naţionale, este organismul care va decide anul viitor, prin vot, locul unde va avea loc Cupa Mondială din 2030.

Principalele rivale ale posibilei candidaturi a Arabiei Saudite, Greciei şi Egiptului sunt alte două candidaturi comune, cele ale Spaniei, Portugaliei şi Ucrainei, pe de o parte, şi cea sud-americană formată din Argentina, Uruguay, Paraguay şi Chile.

arabia sauditacupa mondialagreciaegipt