Ionuț Chirilă comentează situația antrenorilor români fără licență: ”Este o rușine!”

Articol de Mihai Popescu - Publicat miercuri, 08 februarie 2023, ora 16:43,
Ionut Chirila
Ionut Chirila

Ionuț Chirilă a vorbit despre subiectul controversat al antrenorilor români fără licență PRO.

Fostul manager al Academicii Clinceni susține că un viitor antrenor necesită cunoștințele pe care le poate dobândi la Școala de Antrenori, precum și practica la centrele de copii și juniori.

”Este o rușine! Profesionistul adevărat are conștiința ratării în orice alt domeniu. Cum este posibil să antrenezi fără licență în România, cum este posibil? Nu poți să faci o meserie față de care nu ai studii, nu se poate așa ceva. A fi jucător este una, a fi antrenor este altceva. Foștii mari jucători greșesc pentru că vor să facă din jucătorii pe care-i antrenează ceea ce au fost ei, iar ei au fost unici. Dacă nu treci prin toate etapele profesionale, așa cum a trecut Guradiola, Stramaccioni, așa cum a trecut Rose, de la Sazlburg… nu poți antrena o echipă mare.

Cine nu antrenează copii și juniori nu poate antrena o echipă mare. De ce? Pentru că este mult mai greu să faci organizarea tactică a jocului cu niște jucători anonimi care nu au niciun fel de bază tehnico-tactică la o vârstă fragedă și mult mai ușor să faci complexitatea tehnico-tactică cu Omrani, Alibec, Budescu, Culio, Camora, jucători care costă sume importante în fotbalul românesc.

Întâi trebuie să treci de prima etapă și să demonstrezi că din jucători anonimi faci jucători importanți, și din echipe mici faci echipe mari, ca după aceea să te duci să-i antrenezi pe ăștia. În România se ard etapele, se sar lucrurile astea și sunt numiți niște oameni numai în baza faptului că au fost niște jucători reprezentativi sau legende pentru cluburile lor, lucru care nu are niciun fel de relevanță. Așa, Maradona trebuia să fie cel mai mare antrenor din Sistemul Solar, nu din lume, și el săracul nu putea să antreneze în Divizia B din Dubai”, a declarat Ionuț Chirilă, pentru www.sport.ro.

mihai pintiliiacademica clinceniionut chirila