Mircea Lucescu, interviu fabulos în presa elvețiană. De ce este comparat cu o pisică și cum l-au primit oamenii din Kiev

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat luni, 27 iunie 2022, ora 21:10,
Mircea Lucescu
Mircea Lucescu

Antrenorul român Mircea Lucescu a acordat un interviu unei publicații elvețiene. El a vorbit despre situația din Ucraina, despre cum vede viitorul sezon competițional, dar și-a amintit și de Revoluția din decembrie 1989, perioadă în care antrena Dinamo.

Fotbalul dă speranță de trăit”, susține Mircea Lucescu

Formația ucraineană Dinamo Kiev, pregătită de Mircea Lucescu, va juca primul meci oficial pe 20 iulie, în Polonia, cu formația turcă Fenerbahce, în prima manșă a turului 2 preliminar al Ligii Campionilor. Partida este considerată pe teren propriu, iar returul are loc pe 27 iulie.

Până atunci, echipa ucraineană va mai juca două partide caritabile în turneul „Meciuri pentru pace! Stop războiului!”, ambele în Elveția: pe 27 iunie cu Iverdon și pe 29 iunie cu Lausanne.

Tehnicianul român este comparat de publicația elvețiană Blick cu o pisică. „Mircea Lucescu are nouă vieți. Antrenorul român a condus Dinamo în timpul căderii lui Ceaușescu, Șahtior Donețk în timpul revoltei din Donbass și Dinamo Kiev în timpul războiului din Ucraina.

În 2021, Mircea Lucescu purta discuții cu privire la o posibilă preluare a lui FC Sion. Câteva luni mai târziu a izbucnit războiul din Ucraina, iar echipa sa a trebuit să fugă din țară. Dinamo Kiev a călătorit prin Europa jucând amicale și promovând pacea”, scrie Blick.

Fotbalul face parte din viața fiecăruia și era foarte important în timpul pandemiei. Fotbalul dă speranță de trăit, dă entuziasm și motivație. În plus, oamenii vor să ia parte la meciurile echipelor lor favorite.

Ucrainenii iubesc fotbalul și echipa lor națională. Timp de 90 de minute au uitat ce se întâmplă în țara lor și au susținut echipa națională”, a declarat Lucescu pentru Blick.

Mircea Lucescu a plecat din Ucraina la începutul războiului pentru a ajuta din exterior

Mircea Lucescu a explicat că a plecat din Ucraina, la începutul invaziei rusești, împreună cu jucătorii, pentru a putea ajuta din exterior. „Le-am spus oamenilor de acolo că sportivii nu sunt soldați. Poți ajuta foarte mult, dar făcându-ți treaba – cea de fotbalist.

Jucând aceste meciuri caritabile (n.r. – din cadrul turneul „Meciuri pentru pace! Stop războiului!”) strângem bani, pe care îi trimitem cluburilor din Ucraina.

Dar noi nu participăm la aceste partide doar din pentru fani. Timp de 90 de minute poți atrage atenția asupra a ceea ce se întâmplă acolo și oricine dorește să protesteze la adresa războiului o poate face”, a mai spus Mircea Lucescu.

Oamenii care au rămas în Kiev se simt părăsiți, susține Mircea Lucescu

Tehnicianul român a spus și care este marea lui durere. „Când a început conflictul, toată lumea a vrut să ajute. Dar timpul a trecut și a devenit rutină. Oamenii au început să uite.

Oamenii mor, alții nu au ce să mănânce. Eu și echipa mea încercăm să reamintim că nu s-a terminat. Undeva, în Europa, are loc un război teribil.

Încercăm să ne pregătim pentru turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. Jucăm în Polonia pe 20 iulie cu Fenerbahce, iar returul are loc după o săptămână.

Este adevărat că nu am mai disputat un meci oficial din decembrie 2021, dar am jucat 21 de partide în pre-sezon. Am câștigat 18 și am remizat trei. Încerc să folosesc toți jucătorii și să mențin o oarecare competiție între ei”, a mai precizat antrenorul lui Dinamo Kiev.

Am reluat pregătirile cu echipa la Kiev, pentru că am vrut să arăt că viața poate continua chiar și în aceste condiții.

Mă plimbam prin oraș și oamenii m-au oprit să-mi mulțumească că m-am întors la Kiev pentru a începe pregătirea. Cei care au rămas acolo se simt părăsiți”, a mai dezvăluit el.

Mircea Lucescu vrea să revină la Kiev la sfârșitul lunii iulie

Mircea Lucescu a mai făcut cunoscut că, la începutujl războiului din Ucraina, cea mai grea problemă a fost să țină jucătorii în siguranță.

Sentimentul pe care îl trăiești cel mai mult este frica, pentru toată lumea. Trebuia să ne asigurăm că frica a dispărut. Singura soluție a fost să continui să joci fotbal.

În opinia mea este foarte important ca meciurile din campionat să se joace în Ucraina, chiar dacă trebuie să fie în zone mai puțin periculoase.

Așa arătăm tutror că viața trebuie să continue. Nu trebuie să ne oprim. Sper să ne putem întoarce la Kiev după ultimul nostru meci (n.r. – cu Everton, pe 29 iulie, zi în care Lucescu împlinește 77 de ani). Sperăm în fiecare zi”, a mai spus el.

„Steaua a fost echipa familiei Ceausescu. Nu a fost ușor să câștigi împotriva lor”, își amintește Mircea Lucescu

Mircea Lucescu a povestit trăirile pe care le-a avut în ianuarie 1990, după Revoluția din România. „A fost o problemă pentru că au vrut să desființeze cluburile istorice. Sportul este și despre istorie și tradiții. Dar am putut continua să antrenez Dinamo.

Era vacanța de iarnă. Așa că ne-am dus în Franța pentru a scoate jucătorii din acel mediu. Exista riscul unui război civil. Am fost la Metz și am jucat 3-4 jocuri. După aceea ne-am întors în țară și ne-am pregătit pentru a doua jumătate a sezonului.

Am realizat eventul în acel sezon. A fost foarte important. Rivala noastră, Steaua, a fost echipa familiei Ceausescu. Nu a fost ușor să câștigi împotriva lor. Dar am demonstrat că suntem o echipă bună”, precizează Lucescu.

Mircea Lucescu invită Șahtior Donețk să se pregătească la baza din Kiev

Mircea Lucescu spune cum de este atât de calm, deși a mai trăit o situație conflictuală. „În 2014, când separatiștii pro-ruși s-au revoltat în Donbas, eram antrenor la Șahtior Donețk

Am fost cu echipa la Kiev. Am stat doi ani la hotel. Am jucat doar în deplasare – la Lvov, Harkov și Odesa.

A fost foarte greu, nu aveam njici măcar un teren de antrenament. Am pierdut campionatul de două ori, dar am câștigat Cupa Ucrainei. După aceea, lucrurile s-au mai îndreptat. Acum, Șahtior s-ar putea pregăti la centrul echipei noastre de la Kiev.

Da, am trăit totul. Par calm pentru că nu mai sunt surprins de nimic în viață. Mai ales în viața profesională.

M-am adaptat tuturor situațiilor și am încercat să ies din ele cu calm, echilibru, cu ajutorul și încrederea celorlalți. Mereu am găsit soluții pentru a putea rămâne la același nivel”, a mai precizat Mircea Lucescu.

sahtior donetkucrainadinamo kievmircea lucescu