Modificare făcută de FIFA înaintea CM 2022! Câți jucători pot fi convocați de cei 32 de selecționeri

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat joi, 23 iunie 2022, ora 20:58,
Australia
Australia

Loturile naţionalelor participante la Cupa Mondială de fotbal 2022 pot avea până la 26 de jucători, a anunţat FIFA.

26 de jucători pot fi în loturile participantelor la CM 2022

Federația Internațională de Fotbal a emis un comunicat în care a făcut unele precizări în perspectiva Campionatului Mondial din Qatar, care va avea loc între 21 noiembrie și 18 decembrie.

Între 23 şi 26 de jucători pot fi acum pe lista finală”, a scris federaţia internaţională pe site-ul oficial, decizia fiind luată în contextul pandemiei de Covid-19.

FIFA a explicat că a adoptat această măsură „pentru a face faţă repercusiunilor pandemiei de Covid-19 şi perioadei neobişnuite în care va avea loc Cupa Mondială”, care va avea drept consecință întreruperea sezonului pentru cluburile de fotbal din Europa.

UEFA a adoptat o măsură asemănătoare anul trecut, în faţa riscurilor de contaminare cu Covid-19 şi de carantină, ce puteau duce la decimarea loturilor, decizie fără precedent după mărirea numărului de jucători, de la 22 la 23, la Cupa Confederaţiilor din 2001.

Selecţionerii din Europa au avut păreri împărţite în privinţa acestei măsuri care, dacă le-a oferit mai multe opţiuni sportive, a pus şi noi probleme legate de gestionarea loturilor şi a ego-urilor jucătorilor mai puţin folosiţi. De exemplu, Luis Enrique, selecţionerul Spaniei, a convocat doar 24 de jucători pentru EURO 2020.

Cluburile sunt obligate să elibereze jucătorii prezenți la CM 2022 pe 14 noiembrie

Această extindere a listelor la 26 de nume pentru CM vine după ce International Football Association Board (IFAB), garantul regulilor jocului de fotbal, a validat „definitiv” la mijlocul lui iunie principiul a cinci schimbări posibile pe echipă şi pe meci, în loc de trei anterior.

Iniţial, acest amendament la „legea 3” a fotbalului, care prevedea un maximum de trei înlocuiri pe meci, a fost decis în mai 2020 de IFAB şi era valabil până la finele lui 2021 pentru competiţiile intercluburi şi până la 31 iulie 2022 pentru meciurile echipelor naţionale.

Măsura a fost prelungită până la 31 decembrie 2022 după o „analiză globală a impactului actual al Covid-19 asupra fotbalului”.

Membrii IFAB au decis, de asemenea, creşterea numărului maxim de rezerve pe foaia de meci „de la 12 la 15, la discreţia organizatorilor competiţiei”, deschizând astfel calea către liste de 26 de jucători, nu de 23 (11 titulari + 15 rezerve).

În total, maximum 26 de persoane (până la 15 rezerve şi 11 oficiali, inclusiv medicul echipei) vor fi autorizate să stea pe banca de rezerve” în timpul CM, a mai precizat joi FIFA în comunicatul său.

Altă notate este aceea că lista lărgită poate cuprinde 55 de jucători, spre deosebire de 35 câți erau convocați la precedentele ediții ale Campionatelor Mondiale.

În plus, niciun jucător care va participa la competiția din Qatar nu va mai avea voie să joace un meci oficial pentru echipa la care este legitimat mai târziu de 13 noiembrie.

campionatul mondial 2022qatar 2022