OPINIE | Așa suntem noi, nu credem până când se întâmplă

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat vineri, 03 iulie 2020, ora 16:46,
dinamo supărare

Nimeni nu pare să conceapă faptul că Dinamo poate retrograda în acest sezon, pentru prima dată în istoria clubului. Nu vreau să îl contrazic pe Gică Hagi, dar cred că șansa cea mai bună a ‘câinilor roșii’ e să joace barajul. Obiectiv vorbind!

E adevărat, Dinamo nu joacă foarte slab, are ocazii de gol, încearcă să construiască. Dar nu asta e ideea. Cinci înfrângeri rămân cinci înfrângeri, nu se iau puncte pentru impresia artistică. Istoria ne arată că, de multe ori, așa e fotbalul în zona crâncenă a retrogradării, în toate campionatele: raportul ocaziilor poate să fie 20-2 pentru o echipă și să câștige cealaltă echipă. Sigur, sunt cazuri izolate, dar nici așa de multe etape nu mai sunt. La fel ca în viață, momentele importante vin și trec, fie că profiți de ele sau nu.

Fără îndoială, problemele financiare reprezintă principalul motiv al dezastrului de la Dinamo. Dar și lipsa unei strategii profesioniste la nivelul conducerii și al antrenorului. Hai să vedem! În acest sezon, Dinamo a avut trei antrenori: Eugen Neagoe, Dusan Uhrin Jr și Adrian Mihalcea.

Hai să vedem și situația lotului! Nu trebuie să fii expert… și un jucător de Football Manager îți poate spune că aspectele cele mai importante al unei echipe sunt omogenitatea lotului, relațiile de joc (automatismele) și atmosfera în vestiar. Dinamo a transferat 15 jucători (!), toți liberi de contract. Se mai adaugă – atenție – 12 jucători reveniți din împrumuturi, care au fost integrați la prima echipă din Ștefan cel Mare.

antrenament-dinamo-4

Mai sunt 9 meciuri pentru Dinamo în acest play-out, iar programul nu este deloc încurajator. Pe fondul meciurilor restante, ‘roș-albii’ vor avea cel mai greu program dintre toate echipele. Încă un dezavantaj! Mai mult, sunt meciuri în deplasare unde e greu de crezut că Dinamo poate să câștige: la Clinceni, Sepsi Sfântu Gheorghe, Voluntari. În ultima rundă, ‘câinii roșii’ joacă în ‘Groapă’ cu Viitorul, cea mai bună echipă din play-out. S-ar putea să devină o ‘groapă’ a neputinței pentru jucătorii lui Dinamo și o ‘groapă’ a disperării pentru fani.

Pentru că suntem la rubrica ‘Opinii’, cred că Dinamo nu va termina mai sus de locul 6 în play-out, adică salvarea poate veni de la baraj. Este un sezon mai tare ca niciodată în zona retrogradării, iar acest aspect nu este în favoarea lui Dinamo. Diferența se va face la un punct sau la un gol, iar Dinamo a arătat în ultima vreme că nu gestionează foarte bine ‘marginile fine’, momentele psihologice decisive.

Situația în care se află Dinamo nu este grăitoare doar pentru managementul prost al unui club de tradiție din România, ci pentru întreg ‘establishment-ul’ mioritic. Am mai spus-o, faptul că lupta la retrogradare e mai interesantă/aprigă decât lupta la titlu nu e un motiv de bucurie, ci de îngrijorare. Nivelarea s-a produs în jos, nu în sus! Domnia mediocrității e de fapt o criză de valoare, care se poate transforma într-o criză identitară.

dinamoretrogradareliga 1play-out
vedeta barcelona

EURO 2020 | Vedeta Barcelonei a reacționat după clipele de coșmar de la Copenhaga: „A fost o experiență oribilă”

reunire academica

Noutatea de la reunirea Academicii Clinceni! Un fost dinamovist a ajuns sub comanda lui Ilie Poenaru