OPINIE | Ei mai buni sau noi mai fricoși? Liga Campionilor nu iartă pe nimeni

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat joi, 27 august 2020, ora 16:41,
dan-petrescu-cfr-cluj-conferinta-de-presa

Liga Campionilor nu iartă pe nimeni, nici chiar pe FC Barcelona, așa cum am văzut. Eliminarea CFR-ului din Liga Campionilor părea bătută în piatră încă dinaintea meciului, dacă l-ai ascultat pe Dan Petrescu la conferința de presă. Sigur, declarațiile pot fi trecute la capitolul ‘plan tactic’ sau ‘joc psihologic’, dar ‘Bursucul’ a exagerat grav.

Sigur, poți să spui (aproape) orice înaintea unui meci, însă apoi vine realitatea și ‘taie’ crud orice scenariu făcut. Iar realitatea spune în felul următor: CFR Cluj a luptat de la egal la egal cu Dinamo Zagreb, deși croații sunt mai valoroși și mai bine cotați. Totuși, campioana României a pierdut pe mâna ei; a avut superioritate numerică, a ratat un penalty și două lovituri de departajare.

Evidențiez o situație interesantă: deși CFR a jucat în superioritate numerică din minutul 52, Dinamo Zagreb a trimis mai multe șuturi pe poartă în acest meci (raport 9-6) și a avut o posesie a mingii mai bună cu un jucător mai puțin!

CFR Cluj a părut o echipă lipsită de curaj și de încredere, chiar dacă a egalat în minutul 90+3. În mod normal, ardelenii trebuiau să aibă avantajul moral în prelungiri și la loviturile de departajare. Dar n-a fost așa! În fond, la ce să te aștepți când antrenorul tău declară public înainte de meci că adversarii „au cel puțin 90% șanse”, sunt „100 de ori mai buni” și „e ceva normal dacă nu batem”. Ce strategie poate fi asta… să te bagi în groapă, să arunci pământ peste, iar adversarului să-i faci statuie… totul înainte de confruntarea propriu-zisă.

Pentru corectitudine, Dinamo Zagreb e echipa mai bună, dar nu cred că va ajunge în grupele Ligii Campionilor. Nu întâmplător au înregistrat rezultate impresionante în sezonul european precedent (4-0 cu Atalanta) și au mulți jucători tineri, peste care a mai trecut un an față de campania trecută. E suficient să spunem că antrenorul Zoran Mamic a introdus pe teren în minutul 68 al confruntării de la Cluj-Napoca un atacant cotat la 11 milioane de euro – Bruno Petkovic. Sau că un jucător de 18 ani de la ei valorează 6 milioane de euro: fundașul Josko Gvardiol, care a intrat pe teren în minutul 54 și a executat impecabil o lovitură de la 11 metri.

JA TE VOLIM DINAMO! ?

Publicată de GNK Dinamo Zagreb pe Miercuri, 26 august 2020

Totuși, atmosfera în echipa CFR-ului a fost ‘avariată’ de atitudinea fricoasă și de declarațiile prăpăstioase ale lui Dan Petrescu dinaintea meciului. Iar căpitanul Mario Camora a avut o declarație elocventă la finalul partidei: „Trebuia să nu le dăm încredere adversarilor. Nu cred că au fost mai buni”. Practic, portughezul, proaspăt cetățean român, a subliniat evidența: CFR Cluj nu a jucat cu încredere și a fost ‘frânată’ de percepția că adversarii sunt niște coloși. Iată, domnule Dan Petrescu, că de la nivelul gazonului nu s-a simțit o confruntare David versus Goliat!

Și, ca să încheiem apoteotic cronica unei morți anunțate cu surle și trâmbițe, declarațiile lui Dan Petrescu de la finalul meciului te lasă perplex. Mai întâi, fostul mare internațional a spus că va pleca de pe bancă în momentul în care echipa pe care o antrenează se va confrunta cu lovituri de departajare. Pentru că pierde sigur! Ei bine, dacă asta nu e lașitate, nu mai știu ce e! Ei iaca mentalitate! Deci în loc să caute să îmbunătățească acest aspect al jocului și să insiste asupra lui, Dan Petrescu flutură steagul alb și se retrage la ‘autobază’. Cum să nu prinzi aripi cu un așa antrenor, lider?!

CFR Cluj – Dinamo Zagreb | Conferință de presă

Conferința de presă a antrenorului nostru Dan Petrescu după meciul cu Dinamo Zagreb!Hai CFR!

Publicată de Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA pe Miercuri, 26 august 2020

Așa cum zicea Nicolae Iorga, „frica are mai multă imaginație decât curajul”. Iar dacă te crezi un om mic și fără putere, e greu să aspiri la progres, ci mai degrabă hrănești o condiție fabricată de DAMNAT. Cu o mentalitate greu de înțeles, Dan Petrescu nu e prostul proștilor (cum a declarat), ci fricosul fricoșilor!

dan petrescudinamo zagrebliga campionilorcfr clujrealitatea
Sorana Cirstea

Sorana Cîrstea, out din primul tur de la Berlin! Victorie în două seturi pentru Muguruza

Burleanu

Conducerea FRF, desființată de un fost internațional: „Burleanu are o ură viscerală față de Generația de Aur!”