OPINIE | Ştiinţa eşecului

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat vineri, 30 iulie 2021, ora 17:58,
Gigi Becali și Mihai Rotaru
Gigi Becali și Mihai Rotaru

UEFA nu ne vrea la masa bogaţilor – au ţipat marii conducători ai cluburilor din Liga 1 la aflarea veştii că, în afara campioanei, vor merge să îşi încerce norocul în nou înfiinţata Conference League.

Optimismul lui Gigi Becali a dat pe dinafară. Patronul şi antrenorul principal de la FCSB a anunţat nici mai mult, nici mai puţin, decât câştigarea competiţiei. FCSB şi Craiova îşi făceau deja socotelile cu gândul la banii cuveniţi pentru participarea în faza grupelor.

Dacă Sepsi, la prima participarea în cupele europene, poate considera că a ieşit cu capul sus, FCSB şi Craiova s-au făcut de râs la primul obstacol. Şahtior Karagandy, trupa somată de UEFA să nu mai sacrifice oi în ritualurile dinaintea meciurilor, a fost mai tare decât FCSB-ul secundului Todoran. Iar Craiova a ieşit în faţa unor albanezi de care nimeni n-a mai auzit.

Rezultate meritate

Gigi Becali şi Mihai Rotaru, oamenii din fruntea celor două cluburi, îşi merită cu prisosinţă rezultatele. Primul sfidează de ani de zile logica, fotbalul şi meseria de antrenor. Primul îşi închipuie că dacă se învârte prin fotbal de două decenii a ajuns să îi cunoască tainele, cu naivitatea unui contabil de la NASA care se crede astronaut. În Bănie, Rotaru ia deciziile după ce îi dictează în ureche, uneori chiar şi pe cadre din transmisiunile în direct, o hoardă de sfătuitori pe care îi consideră experţi. Capul lui Ouzounidis a căzut, deşi grecul avea şase înfrângeri în 26 de meciuri şi a adus două trofee în Bănie. Un nou alibi pentru jucătorii reeşapaţi care se cred mult, mult mai valoroşi decât au arătat-o în teren.

FCSB şi Craiova culeg, în ciuda investiţiilor şi intenţiilor lăudabile, ce au semănat patronii lor în ultimii ani. Adică nimic din punct de vedere al unei strategii sportive coerente, mult subiectivism şi decizii personale care se substituie celor care în mod normal ar aparţine unor antrenori aduşi, plătiţi pentru asta şi lăsaţi să îşi facă meseria.

Salarii de profesionişti, fotbal de amatori

dan-nistor-u-craiova

Când te scot echipe precum Karagandy şi Laci, la primul test din „campania europeană”, atunci, ca echipă, eşti la nivelul amatorilor din Insulele Feroe. Doar salariile îi ţin pe Tănase, Nistor sau Andrei Ivan la nivelul fotbalului profesionist. Ghinionul acestor închipuiţi este că sezonul intern a început atât de repede după EURO 2020. Astfel, nu mai pot păcăli pe nimeni că ceea ce ei prestează pe dreptunghiul verde este acelaşi sport cu fotbalul. „Sunt convins că într-un final vom reuşi” – a fost concluzia la fel de stupidă ca jocul trasă de Dan Nistor după impactul cu realitatea. La 33 de ani, mijlocaşul Universităţii este convins că într-un final va reuşi. Să treacă primul tur preliminar din UEFA Conference League.

conference leagueopiniefcsbmihai rotarusepsigigi becaliouzounidisdinu todorancraiova