OPINIE | Victoria cetățenilor în albastru

Articol de George Drafta - Publicat joi, 13 mai 2021, ora 18:35,
chelsea albastru
chelsea albastru

Chelsea este noua campioană a Europei după finala de la Porto. O victorie scurtă în fața colegei de campionat i-a transformat în stăpâni ai continentului pe oamenii lui Thomas Tuchel.

A fost un triumf al tinereții și talentului în duelul cu experiența și tenacitatea soldaților lui Pep Guardiola. Nu știu câți dintre noi s-au gândit la începutul sezonului că lodnonezii vor pune mâna pe cupa cu urechi. Iată-i însă acum având Europa la picioare la capătul unui sezon care aduce aminte de precedentele lor experiențe fericite. Rețeta preferată pe Stamford Bridge pare a fi schimbarea antrenorului în timpul stagiunii. Așa a fost și în 2007 atunci când Mourinho i-a lăsat locul lui Avram Grant, iar atunci albaștrii au prins finala de la Moscova.

CITEȘTE ȘI –>> Thomas Tuchel, după ce a câştigat Champions League cu Chelsea: ,,Am reuşit! Wow”

Așa s-a întâmplat și în 2012, atunci când Roberto di Matteo a fost omul de aur după plecarea lui Villas Boas și istoria s-a repetat și în 2021 atunci când Tuchel a devenit idolul fanilor lui Chelsea după îndepărtarea legendei Frank Lampard.Totuși, un lucru mi se pare de semnalat după succesul din urmă cu trei zile. Echipa cu care Chelsea a cucerit al doilea trofeu UEFA Champions Leage din istorie este mult diferită de cea care l-a obținut pe precedentul. Atunci, majoritatea jucătorilor erau la vârsta maturității fotbalistice și reprezentau deja nume consacrate pe plan mondial. Cech, Ashley Cole, Lampard sau Drogba sunt exemple elocvente.

Aceeași performanță au obținut-o acum staruri în devenire precum Werner, Mount sau Havertz. Eliminarea de o manieră categorică a lui Real madrid în semifinale ar fi trebuit să reprezinte un avertisment extrem de serios pentru Guardiola și ai lui, bătuți de două ori de Chelsea în ultima lună și jumătate. Spaniolul a părut fără arme letale în fața unei echipe extrem de organizată, pusă în teren de strategul Tuchel. Neamțul a construit și la Londra o trupă redutabilă, iar acest lucru vine ca o confirmare a calităților sale după ce anul trecut a fost de asemenea finalist al competiției, pe banca celor de la PSG.

Cota lui va crește enorm, iar echipe și mai mari decât Chelsea vor încerca să pună mâna pe el în viitorul nu foarte îndepărtat. Cât despre pierzători, numai de bine. Dacă până acum, City nu era în stare în mandatul lui Pep să depășească sferturile de finală, iată că acum „cetățenii” au fost la un pas să îndeplinească visul cel mare al patronilor arabi.Mulți au acuzat strategia fostului antrenor al Barcelonei în ultimul act din Portugalia, dar e clar că lui Guardiola i-a lipsit un Messi pe do Dragao.

CITEȘTE ȘI –>> Explicaţia lui Pep Guardiola, după ce a ratat trofeul Champions League: ,,Sunt trist! S-a văzut că a fost prima noastră finală”

Cu ajutorul lui a câștigat cele două trofee UEFA Champions League din palmares pe banca blau-grana. Ah, și era să uit de Xavi și Iniesta. La City deocamdată niciun jucător nu se ridică la valoarea arătată de cei trei în trecut. Sigur, mulți o să spună că lotul lui Chelsea stă și mai rău la capitolul ăsta față de adversarii pe care i-a răpus sâmbătă. Diferența a fost însă compensată de magia lui Tuchel. De care toți cred că o să ne amintim cu plăcere peste ani, indiferent de echipa pe care o susținem.

tuchelchampions leaguechelseamanchester cityrealitateaGuardiola