Organizatorii turneului de tenis de la Wimbledon schimbă regulile: „Decizia a fost luată după consultări ample”

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat miercuri, 25 ianuarie 2023, ora 21:01,
Matthew Ebden și Max Purcell
Matthew Ebden și Max Purcell

Începând cu ediția din acest an, meciurile de dublu de pe tabloul masculin de la Wimbledon se vor desfășura pe sistemul „cel mai bun din 3 seturi”.

Sistemul „cel mai bun din cinci seturi” la dublu masculin se juca din 1884

The All England Lawn Tennis & Croquet Club Limited (AELTC), organizatorul turneului de Mare Șlem de la Wimbledon, a schimbat o regulă veche de aproape 140 de ani. Învingătorii meciurilor de dublu se vor decide după maximum 3 seturi, anunță rfi.fr.

Prima ediție a turneului a avut loc în 1884, iar de atunci s-a jucat după sistemul „cel mai bun din cinci seturi”. Cei de la Australian Open au renunțat la regulă la începutul Erei Open, în 1969. La US Open nu se mai joacă așa din 1974, iar la Roland Garros din 1974.

Această decizie a fost luată după consultări ample, iar schimbarea va aduce Wimbledonul în concordanţă cu celelalte turnee de Mare Şlem care organizează proba masculină de simplu după principiul cel mai bun din trei seturi”, a indicat AELTC într-un comunicat.

Acest lucru va oferi comitetului de arbitri o mai mare certitudine pentru organizarea programului meciurilor din cadrul turneului şi va încuraja mai mulţi jucători să se înscrie la dublu”, se mai arată în comunicat.

La ediția de anul trecut, australienii Matthew Ebden și Max Purcell (cs 14) i-au învins pe croații Nikola Mektic și Mate Matic (cs 2) cu 7-6 (5), 6-7 (3), 4-6, 6-4, 7-6 (2).

Wimbledon 2023