Precizările FRF în cazul Sepsi – FC U Craiova 1948! Cum justifică federația rejucarea meciului

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat joi, 30 martie 2023, ora 22:19,
Sepsi – FC U Craiova 1948
Sepsi – FC U Craiova 1948

FRF a emis un comunicat în care explică motivele pentru care Comisia de Recurs a decis rejucarea meciului Sepsi – FC U Craiova 1948.

Xenofobia și rasismul nu sunt două noțiuni distincte”, argumentează FRF

Partida a fost programată pe 29 ianuarie, în Etapa a 23-a a sezonului regulat din Superligă. Meciul a fost suspendat definitiv în minutul 26, din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor echipei oaspete.

Comisia de Disciplină a FRF a dat meci câștigat cu 3-0 la „masa verde” pentru Sepsi, dar Comisia de Recurs a decis rejucarea meciului. Sepsi a câștigat cu 4-0 și s-a calificat în play-off.

După motivarea deciziei de către Comisia de Recurs, departamentul juridic al FRF a venit cu unele precizări.

Astfel, sumarizând, Comisia de Recurs a reținut că:

a. Rasismul care face diferențe între persoane cu privire la ‘rasă’ sau ‘etnie’ include și xenofobia.

b. Procedura de oprire a jocului în conformitate cu art. 58 pct. 10 din ROAF a fost una regulamentară.

c. Comisia de Recurs consideră că în mod legal și temeinic Comisia de Disciplină și Etică a FRF a reținut răspunderea disciplinară a recurentei (U Craiova 1948) în temeiul art. 54 pct. 2 din Regulamentul Disciplinar.

d. Reprezentanții intimatei ACS Sepsi OSK au susținut în fața Comisiei de Recurs că meciul putea să nu fie întrerupt și ar fi putut continua pe teren deoarece nu punea în pericol siguranța și ordinea publică.

e. Comisia de Recurs a considerat că sancționarea U Craiova 1948 SA cu forfait este excesivă în prezenta cauză.

f. Având în vedere că art. 54 pct. 6 RD prevede că sancţiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse … dacă alte motive serioase o justifică, iar art. 54 pct. 4 RD lasă o opţiune organului disciplinar, în funcţie de circumstanţele concrete ale cauzei, de a aplica şi alte sancţiuni complementare, luând în considerare argumentele mai sus-expuse, Comisia de Recurs urmează a înlătura sancţiunea de forfait în favoarea SEPSI OSK.

După cum rezultă din cele de mai sus, (…) din motivarea deciziei Comisiei de Recurs reiese că xenofobia și rasismul nu sunt două noțiuni distincte și că arbitrul și observatorul de joc au procedat corect”, se precizează în comunicatul prezentat pe site-ul FRF.

frfcomisia de recurs