Răsturnare de situație în scandalul de dopaj: sportiva susține că testul a ieșit pozitiv din cauza unui desert gătit de bunic

Articol de Ionut Dumitrescu - Publicat joi, 08 februarie 2024, ora 08:06,
dopaj
dopaj

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, suspendată pentru dopaj, a pus testul său cu rezultat pozitiv pe seama unui desert cu căpşuni pregătit de bunicul ei pe un tocător pe care acesta îl folosea pentru a-şi zdrobi pastilele, a anunţat miercuri Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), potrivit Reuters.

TAS a publicat miercuri motivarea hotărârii arbitrale, în care sunt prezentate argumentele care au stat la baza suspendării pe patru ani pentru dopaj impusă Valievei în ianuarie.

Cea mai înaltă instanţă sportivă a găsit-o pe Valieva vinovată de comiterea unei încălcări a regulilor antidoping (ADRV), ca urmare a descoperirii de trimetazidină (TMZ) într-o probă recoltată de la ea în decembrie 2021, în timpul Campionatelor Naţionale ale Rusiei.

TAS a precizat că, în observaţiile sale, Valieva a afirmat că substanţa interzisă a ajuns în organismul său prin consumul desertului pregătit de bunicul său pe un tocător pe care îl folosea pentru a-şi zdrobi pastilele care conţineau TMZ.

„Comisia TAS a stabilit că această explicaţie nu a fost coroborată cu nicio dovadă concretă şi că sportiva nu a putut stabili că nu a comis ADRV în mod intenţionat”, a precizat TAS.

„Pornind de la această bază şi în conformitate cu regulile relevante, statutul de „persoană protejată” de care sportiva putea beneficia în faţa diviziei ad-hoc a TAS la momentul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, din cauza vârstei sale tinere şi pe baza probelor limitate care erau disponibile la începutul cazului, nu mai era aplicabil în situaţia ei”.

TAS a continuat spunând că, deoarece Valieva nu a reuşit să demonstreze că nu a comis ADRV în mod intenţionat şi deoarece nu a fost îndeplinit criteriul „Fără vină sau neglijenţă semnificativă”, nu există niciun motiv pentru a o trata diferit faţă de un sportiv adult.

Toate rezultatele competiţionale ale sportivei de la data comiterii abaterii au fost anulate, inclusiv medalia de aur pe care a obţinut-o cu echipa Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022. Rusia a anunţat că va face apel la decizia de a o priva de medalie.

 

realitatea.netrealitateadopaj