România a învins Belgia în Rugby Europe Championship 2024! „Stejarii” sunt la o remiză de semifinale

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat duminică, 11 februarie 2024, ora 09:11,
România – Belgia 33-18
România – Belgia 33-18

Naţionala de rugby a României a obţinut o victorie muncită în faţa Belgiei, cu 33-18 (14-6), în Grupa B din Rugby Europe Championship 2024.

România a realizat două eseuri în prima repriză a meciului cu Belgia

Meciul a avut loc pe Stadionul Naţional de Rugby Arcul de Triumf din Bucureşti. „Stejarii” au reuşit a doua victorie consecutivă (după 20-8 cu Polonia, în deplasare), una cu punct bonus defensiv, după ce au marcat cinci eseuri.

Belgia, autoarea unei mari surprize în etapa de debut, 10-6 cu Portugalia, a început bine meciul şi a presat mai mult, reuşind să marcheze din două lovituri de pedeapsă, prin Jordan Gott (6, 10).

Treptat, echipa antrenată de David Gerard a echilibrat jocul şi a trecut în avantaj prin eseul lui Alexandru Savin (26), transformat de Ionel Melinte (26). La aceeași fază, belgianul Hugues Bastin a primit cartonaş galben, fiind eliminat pentru 10 minute.

Presiunea pusă de jucătorii români s-a concretizat printr-un alt eseu, reuşit de Alin Conache (40), transformat de Melinte, astfel că scorul la pauză a fost 14-6.

În finalul primei reprize, Dragoş Ser a primit o lovitură care l-a făcut KO, astfel că a avut nevoie de intervenţia staffului medical şi a fost schimbat.

România are nevoie de remiză cu Portugalia, acasă, pentru a termina Grupa B pe primul loc

România a început foarte bine repriza secundă, marcând un nou eseu, prin Tevita Manumua (45), dar Melinte a ratat transformarea dintr-o poziţie dificilă (19-6). Jocul bun al „stejarilor” a adus un eseu de penalitate (55) şi desprinderea pe tabelă la 26-6.

Belgia nu a renunţat la luptă şi a revenit în joc, primind un eseu de penalitate (61), astfel că scorul s-a strâns din nou, 26-13.

Câteva greşeli tehnice ale jucătorilor români a făcut ca echipa antrenată de francezul David Gerard să rămână în 13, iar „diavolii roşii” au reuşit o încercare, prin Simeon Soenen (73), nefructificată de Gott.

Finalul a aparţinut echipei României, care a mai marcat un eseu, prin Florian Roşu (80+3), transformat de Melinte (80+4).

În celălalt meci al etapei, Portugalia a surclasat Polonia pe teren propriu, 54-7, primind și punct bonus ofensiv pentru cel puțin 4 eseuri realiuzate.

România este lider, cu 9p, urmată de Portugalia (6p), Belgian (4p) și Polonia (0p). În ultima etapă, pe 17 februarie, au loc meciurile România – Portugalia de la 16:30 și Belgia – Polonia de la 19:00.

Pentru a rămâne pe primul loc, „stejarilor” le este suficient și un rezultat de egalitate. Asta înseamnă că în semifinale ar evita Georgia, urmând să joace cu ocupanta locului 2 din Grupa A, Spania sau Țările de Jos.

romaniaRugby Europe Championship 2024belgia