România își va afla săptămâna viitoare adversarele din Liga Națiunilor! Competiția are un nou format

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat vineri, 02 februarie 2024, ora 17:10,
Naționala de fotbal a României
Naționala de fotbal a României

Ediția 2024-2025 a Ligii Națiunilor începe în toamnă, iar competiția va avea un format nou, pentru toate cele 4 divizii.

Grupele din Liga Națiunilor vor fi cunoscut în seara de 8 februarie

Tragerea la sorţi a grupelor Ligii Naţiunilor va avea loc pe 8 februarie, la Paris, de la ora 19:00 a României. naționala țării noastre se află în a treia divizie valorică, după ce a retrogradat la finalul ediției precedente.

Din Liga C fac parte 16 echipe, care au fost împărțite în 4 urne valorice. Naționala pregătită de Edward Iordănescu a fost inclusă în prima, a capilor de serie, alături de Suedia, Armenia și Luxemburg.

Urna a 2-a le cuprinde pe Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria și Insulele Feroe, Urna a 3-a pe Macedonia de Nord, Slovacia, Irlanda de Nord și Cipru, iar Urna a 4-a pe Belarus, Gibraltar sau Lituania, Estonia și Letonia.

Barajul dintre Gibraltar și Lituania va avea loc în martie, iar câștigătoarea ar putea fi adversara României.

Cele șase etape se vor juca la următoarele date: 5-7 septembrie, 8-10 septembrie, 10-12 octombrie, 13-15 octombrie, 14-16 noiembrie și 17-19 noiembrie, potrivit UEFA.

Tragerea la sorți a meciurilor din baraje are loc în noiembrie, iar meciurile din această fază a competiției au loc între 20 și 25 martie 2025.

România va promova în Liga B, dacă termină grupa pe primul loc

Dacă naționala României va termina grupa pe primul loc, revine, după un an, în Liga B. Clasarea pe locul 2 îi oferă șansa unui baraj, care se va juca în dublă manșă, cu o echipă clasată pe poziția a 3-a în grupele din Liga B.

Locul 3 este sinonim rămânerii în Liga 3 pentru încă un sezon. Cele mai slabe două echipe de pe locul 4 retrogradează în Liga D, iar celelalte dispută baraj tur-retur pentru evitarea retrogradării, împotriva echipelor de pe locul 2 în cele două grupe din Liga D.

Altă noutate a Ligii Națiunilor este că nu doar câștigătoarele grupelor din Liga A vor lupta pentru trofeu, așa cum s-a întâmplat până acum.

Primele două din fiecare grupă vor juca în sferturi, în dublă manșă, iar câștigătoarele se vor califica la turneul final. Semifinalele au loc pe 4 și 5 iunie, iar meciurile de clasament pe 8 iunie.

Echipele aflate pe locul 4 în ligile A și B retrogradează. Cei patru câștigătoare ale grupelor din Ligile B și C, plus câștigătoarele celor două grupe din Liga D promovează.

Alte baraje vor avea loc între echipele clasate pe locul trei din Liga A și cele de pe locurile 2 în Liga B, respectiv, formațiile clasate pe 3 în Liga B și cdele de pe poziția a doua în Liga C. Toate acestea se vor juca în dublă manșă.

liga natiunilorLiga C