Sportivii ruşi vor concura la Jocurile Paralimpice din 2024! Decizia pentru belaruși încă nu a fost luată

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat vineri, 29 septembrie 2023, ora 16:41,
Sportivi paralimpici ruși
Sportivi paralimpici ruși

Sportivilor ruşi li se va permite să participe Jocurile Paralimpice de anul viitor de la Paris.

Sportivii ruşi vor concura la Jocurile Paralimpice din 2024! Rămâne de văaut dacă sub steagul național sau sub unul neutru

Decizia a fost luată azi, după votul din cadrul Comitetului Paralimpic Internaţional (IPC), cu privire la suspendarea calităţii de membru a Rusiei din cauza războiului cu Ucraina.

Într-un rezultat surprinzător, 74 de asociaţii membre au fost împotriva suspendării totale „pentru încălcarea obligaţiilor sale constituţionale”, 65 în favoarea acesteia, iar 13 s-au abţinut, la Congresul IPC din Bahrain.

Un al doilea vot, în cursul zilei de vineri, va decide dacă ruşii vor putea concurs având simboluri naţionale sau ca sportivi neutri, transmite Reuters.

Voturi separate sunt planificate pentru soarta sportivilor belaruşi, care au fost suspendaţi şi ei pentru rolul de aliat pe care îl are Belarus faţă de Rusia, în războiul din Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina cu câteva zile înaintea Jocurilor Paralimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, de la care Rusia şi Belarus au fost excluse în ajunul ceremoniei de deschidere.

Jocurile Paralimpice de la Paris vor avea loc între 28 august şi 8 septembrie 2024.

Jocurile Paralimpice 2024