ULTIMA ORĂ | Rusia, suspendată de la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi Cupa Mondială din Qatar

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat luni, 09 decembrie 2019, ora 13:10,
rusia jocurile olimpice

Rusia a fost suspendată de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) de la toate competiţiile sportive majore timp de patru ani, ca urmare a scandalului de dopaj. Sportivii ruși vor putea concura sub steag neutru la Jocurile Olimpice din 2020 și 2022.

În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegaţii proprii la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo din 2020 şi la Olimpiada de iarnă de la Beijing din 2022, scrie BBC.

Agenția Mondială Antidoping a decis sancțiunea în unanimitate, la o reuniune la Lausanne, în Elveţia. Cel mai probabil, Rusia va ataca această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Rusia va putea juca la Campionatul European de fotbal din 2020, la care oraşul Sankt Petersburg este gazdă, deoarece competiţia organizată de UEFA nu este considerată ca fiind una „majoră” în raport cu deciziile antidoping.

Această suspendare nu este suficientă. Voiam sancțiuni care să nu poată fi fentate. Avem o datorie către sportivii curați să implementăm cele mai dure sancțiuni posibile„, a spus vicepreședintele Agenției Mondiale Antidoping, Linda Helleland, citată de BBC.

Rusia a fost deja exclusă de la Jocurile Olimpice care au avut loc la Rio de Janeiro (2016, Brazilia) şi PyeongChang (2018, Coreea de Sud), din cauza scandalului de dopaj declanşat în urmă cu patru ani.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, 168 de sportivi ruşi au concurat sub steag neutru.

Scandalul de dopaj din Rusia

În 2016, Rusia s-a aflat în centrul unui scandal de dopaj, după dezvăluirile juristului canadian Richard McLaren. Acesta a dovedit existenţa unui sistem de dopaj instituţionalizat în sportul rus, cu implicarea serviciilor secrete (FSB), inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, ce au avut loc la Soci. 

La începutul anului 2019, Agenţia Mondială Antidoping a confirmat că Rusia a depăşit termenul fixat pentru a oferi datele laboratorului antidoping de la Moscova, condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor aplicate acestei ţări.

scandalWADAtokyo 2020rusiaqatar 2022antidopingdopajinterzisaJocurile Olimpice