Vicepremierul României anunță investiții masive în fotbal. Care este obiectivul Guvernului

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat luni, 27 august 2018, ora 17:30,
paul-stanescu-vicepremier
paul-stanescu-vicepremier

Vicepremierul Paul Stănescu a anunțat că Guvernul va investi aproximativ 100 de milioane de euro în fotbal, în perioada imediat următoare, și consideră că acest sport ar trebui să fie considerat un serviciu public pentru populaţie.

Federația Română de Fotbal a găzduit luni conferința de lansare a studiului ”Beneficiul social al investiției în fotbal”, realizat în parteneriat cu Federația Suedeză de Fotbal și cu UEFA.

Prezent la Casa Fotbalului, Paul Stănescu a declarat că statul român are un plan de dezvoltare a infrastructurii sportive.

În infrastructura sportivă s-au făcut foarte multe investiţii, sunt peste 1200 de săli de sport, sunt săli care s-au construit de la zero. Trebuie să ne gândim bine ce avem de făcut, pentru că fotbalul este un fenomen de masă şi cred că serviciul public, aşa cum este apa şi canalul, cum e serviciul de transport, cred că şi fotbalul ar trebui să fie un serviciu public. Tot ceea ce s-a făcut în această perioadă în infrastructura sportivă este public. Fotbalul este un fenomen social, de mare impact în societate.

În programul de candidatură asumat pentru organizarea EURO 2020 există și construirea și modernizarea a 400 de terenuri de fotbal la nivel național. Lucrăm la aceste terenuri, care vor fi de trei tipuri: o bază cu teren de fotbal, unul de minifotbal și un altul de fotbal, o bază care include un teren de fotbal și unul de handbal sau, pentru mediul rural, o bază care conține doar un teren de handbal multifuncțional„, a spus Stănescu.

Investiții asumate de aproape 100 de milioane de euro

Concluzia studiului prezentat de FRF este că investiția în infrastructură conduce la beneficii sociale și economice multiple. O cifră relevantă din studiu este că fiecare jucător de fotbal din România produce un impact socio-economic de 1057 de euro.

Studiul mai spune că dacă s-ar investi anual doar 19,7 euro în fiecare nou practicant de fotbal, acesta ar aduce un beneficiu de 1.167 euro în economie, sănătate, impact social și performanță.

Obiectivul este ca în următoarea perioadă să avem un teren în fiecare municipiu reședință de județ. Primul tip de bază costă 2,2 milioane sau 2,3 milioane de euro, cu TVA cu tot. E un impact, vorbim de aproape 100 de milioane de euro, deci nu sunt sume mici. E un efort, rectificarea bugetară va fi pe 4 septembrie, înţeleg, dar sunt optimist că acest construcţii sportive se pot face foarte repede. Timpul de investiţie este foarte scurt, pentru că totul este la suprafaţa solului„, a mai declarat vicepremierul României.

infrastructuraPaul Stanescuinvestitiiterenuriguvernfotbalvicepremierfrf