SONDAJ: Cine ați dori să fie următorul selecționer al României?

Ana Maria Popescu, vicecampioană la Tokyo! România a ratat primul aur olimpic

Articol de Ciprian Chirilă - Publicat sâmbătă, 24 iulie 2021, ora 14:19,
Ana Maria Popescu, argint la Jocurile Olimpice, Tokyo 2020, sursa foto: captura foto
Ana Maria Popescu, argint la Jocurile Olimpice, Tokyo 2020, sursa foto: captura foto

Ana Maria Popescu a fost învinsă de Sun Yiwen, scor 10-11, după o finală foarte echilibrată. Datorită acestei perfomanțe, sportiva de 36 de ani a devenit vicecampioană olimpică la scrimă individual.

Ana Maria Popescu este singurul scrimer din istorie care a disputat două finale olimpice la individual. Sportiva are cinci participări la Jocurile Olimpice.

Finala a fost una foarte disputată între cele două combatante. Începutul i-a aparținut sportivei din România, care a condus 2-0, dar la finalul primei reprize Sun Yiwen a fost la conducere, scor 3-2.

Ana Maria Popescu și Sun Yiwen, în finala olimpică de la Tokyo, sursa foto: Profimedia Images

Partea a doua a fost crâncenă, dar Ana Maria a reușit să revină și să intre în al treilea act cu avantaj, scor 7-6.

În faza a treia, finala a atins cote dramatice. Yiwen a condus cu la o tușă, dar Ana a salvat în ultimele minute, a egalat la 10 și a trimis duelul în prelungire.

În cele din urmă, Ana Maria Popescu devine vicecampioana olimpică de la Tokyo, în proba de spadă. Chinezoaica Yiwen a obținut ”tușa de aur” și cucerește aurul olimpic.

Ana Maria Popescu, sursa foto: Dorin Chioțea

Avantaj Ana, 7-5

Scorul este 5-5

Ana revine, scor 3-3

Scorul este 2-3 la prima pauză

Chinezoaica revine la un punct distanță

După o manevră defensive obține al doilea punct

Ana deschide scorul în urma unui atac

Ana o cunoaște bine pe chinezoaică, de 5 ori

Au primit un cartonaș galben

A început marea finală


România este în fața primei medalii olimpice la ediția din acest an. Ana Maria Brânză s-a calificat în finala olimpică la proba de spadă. 

Ana Maria Popescu, sursa foto: Dorin Chioțea

Sportiva a câștigat în fața estoniencei Katrina Lehis, scor 15-11.

În semifinale, campioana olimpică din 2016 a trecut de Julia Beljajeva, 29 de ani, scor 15-8.

”Ana a condus în toate meciurile. În prima dispută mi s-a părut că nu-i merge finalizarea. Între timp, lucrurile s-au așezat. Probabil că a fost vorba despre emoții, despre asta ne va spune ea după ce va încheia această competiție.

Ana Maria Popescu, sursa foto: Dorin Chioțea

Competiția nu s-a încheiat, mai are un meci de disputat, probabil că la finalul următorului meci, va putea să-și exprime bucuria. Vom vedea cu toții cum se va manifesta atunci, a declarat Roxana Scarlat la TVR.

Roxana Bârlădeanu, fostă Scarlat, este o scrimeră română, laureată cu argint pe echipe la Jocurile Olimpice de vară din 1996 de la Atlanta. A cucerit argintul european la individual în 1997. Este și cvadruplă vicecampioană mondială și vicecampioană europeană, tot pe echipe.

Marea finală pentru prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, amânate pentru 2021, va avea loc în jurul orei 14:45, ora Românei. Ana Maria Popescu se va duela cu chinezoaica Yiwen Sun.

CITEȘTE ȘI –>> VIDEO | JOCURILE OLIMPICE DE LA TOKYO, DESCHISE ÎN MOD OFICIAL! CINE AU FOST DESEMNAŢI SĂ POARTE DRAPELUL ROMÂNIEI

realitateaspadaJO tokyofinalamedalia olimica de aurana maria popescu