Arina Sabalenka, despre sportivii ruşi şi belaruşi: Niciunul dintre noi nu a făcut ceva rău

Articol de Ionut Dumitrescu - Publicat sâmbătă, 18 martie 2023, ora 12:56,
Aryna Sabalenka
Aryna Sabalenka

Sportiva belarusă Arina Sabalenka a vorbit, vineri seară, despre faptul că jucătoarea ucraineană Lesia Ţurenko a declarat forfait chiar înainte de meciul direct de la Indian Wells. Numărul 2 mondial afirmă că sportivii ruşi şi belaruşi nu au făcut nimic rău.

„Nimeni nu poate controla emoţiile altora. Da, desigur, există multă tensiune între noi. Încă sunt convinsă că nu am făcut nimic rău ucrainenilor. Nici eu, nici sportivii ruşi, nici sportivii din Belarus, niciunul dintre noi nu a făcut ceva rău. Unii dintre noi chiar încearcă să ajute, dar nu o spune public ”, a explicat Sabalenka.

„Am trecut prin atâtea momente dificile şi, din păcate, nu prea pot să spun asta pentru că, nu-i aşa, cine o să o creadă pe fata din Belarus? Cred că forfaitul lui Ţurenko a fost mai mult decât un atac de panică sau o situaţie politică. Am avut o perioadă foarte grea anul trecut cu antrenorul ei (n.r. – Nikita Vlasov, care a acuzat-o pe Sabalenka de susţinere a regimului lui Alexander Lukaşenko), în raport cu felul în care s-a comportat cu mine. Aşa că cred că tipul acela a pus multă presiune pe ea şi asta explică ce s-a întâmplat”.

Ea şi-a încheiat remarcile cu privire la rolul pe care l-ar putea avea WTA în gestionarea tensiunilor: „Face tot posibilul. Ce pot face ei? Nimeni nu are control asupra acestei situaţii. Cu toţii încercăm să ne menţinem cât mai calmi în vestiar şi să arătăm clar că nu e vina noastră, că toţi îi înţelegem pe ucraineni şi că ne pare rău pentru ei”.

Arina Sabalenka, locul 2 mondial, s-a calificat în finală la Indian Wells, după ce a trecut de sportiva elenă Maria Sakkari.

În ultimul act, ea va evolua cu sportiva din Kazahstan, Elena Rîbakina.

 

razboisabalenkaucrainabelarusrusia