Aur mondial pentru Cătălin Chirilă la canoe simplu 1.000 m! Primul titlu pentru România în această probă după 36 de ani

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat duminică, 07 august 2022, ora 18:50,
Cătălin Chirilă a fost urmat pe podium de brazilianul Isaquias Santos, campionul olimpic de la Tokyo şi multiplu campion mondial, și de cehul Martin Fuksa, de cinci ori vicecampion al lumii
Cătălin Chirilă a fost urmat pe podium de brazilianul Isaquias Santos, campionul olimpic de la Tokyo şi multiplu campion mondial, și de cehul Martin Fuksa, de cinci ori vicecampion al lumii

Sportivul român Cătălin Chirilă a cucerit medalia de aur în proba de canoe simplu pe 1.000 metri, duminică, la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe de la Halifax (Canada).

Cătălin Chirilă l-a învins în finala mondială pe campionul olimpic de Tokyo din 2021

Chirilă, legitimat la CSA Steaua, a fost cronometrat cu timpul de 4:14,28, după ce în serii fusese înregistrat cu cel mai bun timp, 3;59,40. „Mulțumesc echipei mele și prietenilor mei. Sunt foarte fericit!”, a spus Cătălin Chirilă după cursă.

Medalia de argint a fost obţinută de brazilianul Isaquias Santos, campionul olimpic de la Tokyo şi multiplu campion mondial, care a sosit la 1,52 de Chirilă.

Podiumul a fost completat de cehul Martin Fuksa, la 1,93. Fuksa are nu mai puţin de cinci medalii de argint la CM pe această distanţă, precum şi trei titluri europene.

România a câștigat ultima dată titlul mondial la canoe simplu 1.000 m acum 36 de ani

Cătălin Chirilă, medaliat cu argint la canoe simplu pe 500 m la Halifax, a obţinut astfel cea mai importantă medalie din carieră.

Ultima medalie românească la Mondiale data din 2017, la Racice (Cehia), când Victor Mihalachi şi Leonid Carp au cucerit argintul la canoe dublu în proba de 500 m.

Ultimul titlu mondial a fost adus în 2015 de echipajul masculin de canoe-4 pe 1.000 m (Leonid Carp, Petre Condrat, Iosif Chirilă, Ştefan Strat).

În proba de 1.000 m, România a câștigat ultima dată titlul mondial prin Aurel Macarencu în 1986. Ivan Patzaichin de două ori, în 1973 și 1977 și Simion Ismailciuc, în 1963, sunt singurii români care au mai luat aur în această probă.

România a deplasat şase sportivi, conduşi de antrenorul principal Florin Popescu, la CM de la Halifax, şi a avut ca obiectiv o clasare pe locurile 4-6 şi una pe locurile 6-9.

Cătălin Chirilăcampionatul mondial 2022kaiac-canoe