Candidatură comună a 4 țări pentru ediția centenară a CM de fotbal: „Toţi sud-americanii au multă pasiune”

Articol de Gigi Grigorescu - Publicat miercuri, 08 februarie 2023, ora 13:16,
CM 2030
CM 2030

Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay și-au depus oficial oferta comună pentru a găzdui CM de fotbal din 2030.

Prima ediție a CM a fost organizată într-un singur oraș, pe 3 stadioane

Competiția va avea loc la exact 100 de ani de la prima ediție, organizată la Montevideo, în capitala Uruguayului. Toate meciurile s-au jucat într-un singur oraș, pe 3 stadioane: Estadio Pocitos, Parque Central și Centenario.

La ediția inaugurală a participat și naționala României, care s-a clasat pe locul 2 în Grupa C. a învins Peru cu 3-1, dar a cedat cu 0-4 în fața Uruguayului, care a dispus de Peru cu 1-0. În finală, Uruguay avea să învingă Argentina cu 4-2, devenind prima campioană mondială.

Argentina, Chile, Paraguay și Uruguay vor să găzduiască a 24-a ediție a CM și au cerut ca trofeul să revină „acolo unde s-a născut fotbalul”, informează BBC.

Cupa Mondială din 2030 nu este doar o altă Cupă Mondială, ea merită sărbătorită cu recunoaștere timp de 100 de ani”, a declarat Alejandro Dominguez, președintele Confederației Sud-Americane de Fotbal (Conmebol).

Suntem convinși că FIFA are obligația de a onora memoria celor care au venit înaintea noastră și au crezut în măreție și au făcut prima Cupă Mondială”, a adăugat el.

Președintele Argentinei a invitat Bolivia să fie a cincea țară co-organizatoare a ediției din 2030

Argentina, gazdă în 1978, a fost încoronată campioană mondială pentru a treia oară la Qatar în 2022. Chile a organizat întrecerea în 1962, când Brazilia a învins Cehoslovacia în ultimul act cu 3-1 și devenea pentru a doua oară campioană mondială.

În calitate de campioni mondiali, realizăm această lansare a candidaturii, care este visul tuturor sud-americanilor – nu doar la centenarul primei ediții, ci datorită pasiunii cu care trăim”, a declarat președintele forului argentinian, Claudio Tapia.

La rândul lui, președintele Argentinei, Alberto Fernandez, a invitat Bolivia să se alăture „acestui vis”.

campionatul mondial 2030chileparaguayargentinauruguay