Canotorii români s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Articol de Vlad Ciotoran - Publicat duminică, 16 mai 2021, ora 16:31,
JOCURILE OLIMPICE
JOCURILE OLIMPICE

S-a scris istorie: cei mai multi sportivi calificați în istoria participării la Jocurile Olimpice, după introducerea calificărilor.

Federația Română de Canotaj a bifat o performanță istorică la Regatta Finală de Calificare Olimpică, competiție ce s-a desfășurat weekend-ul acesta la Lucerna (Elveția). Echipajele de 8+1 feminin și masculin și-au asigurat prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după finalele desfășurate duminică, 16 mai 2021.

Astfel, Federația Română de Canotaj va pleca la Tokyo cu 9 echipaje și 36 de sportivi, o performanță unică în istoria participării olimpice a canotajului românesc după introducerea Regatelor de Calificare, în 1996.

Federația Română de Canotaj a fost prezentă la Lucerna, Elveția, cu 4 echipaje compuse din 23 de sportivi. Echipajele din bărcile de 8+1 masculin și feminin și-au câștigat participarea la Olimpiada de la Tokyo, care va avea loc în perioada 23 iulie – 8 august 2021.

Primul echipaj, care visează de astăzi și la o medalie olimpică, este cel de 8+1 feminin (W8+), compus din Maria-Magdalena Rusu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Vrînceanu Ioana, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Daniela Druncea. Sportivele au terminat pe locul 2 cursa din Finala de la Lucerna, câștigând medalia de argint.

Nu s-au lăsat mai prejos nici Alexandru Chioseaua, Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoș Aicoboae, Constantin Adam, Florin-Nicolae Arteni-Fîntînariu, Ciprian Huc și Adrian Munteanu. Sportivii din echipajul masculin de 8+1 (M8+) au terminat cursa în Finală tot pe locul 2, obținând medalia de argint și prima calificare a bărcii de 8+1 masculin la Olimpiadă după anul 2000.

Echipajul de patru vâsle masculin (M4x), compus din Adrian Damii, Andrei-Sebastian Cornea, Ioan Prundeanu și Marian-Florian Enache, a terminat cursa din Finală pe locul 4.

Mihai Chiruță a concurat în proba de simplu vâsle masculin (M1x), ocupând locul 6 în Finală.

A fost ultimul eveniment de calificare Olimpică, iar sportivii au muncit foarte mult pentru a profita de această ultimă șansă. Sunt foarte mândră și trăiesc alături de ei acest sentiment de fericire maximă. Nu poți descrie în cuvinte ce simte un sportiv atunci când vede că munca lui dă roade și își asigură astfel șansa de a concura în competiția supremă. Avem și prima calificare olimpică pentru barca de 8+1 masculin după Olimpiada de la Sidney din anul 2000. Scriem totodată și istorie pentru că trimitem cei mai mulți canotori români la Olimpiadă după momentul introducerii Regatelor de Calificare, în 1996. Mulțumesc COSR pentru susținerea acordată pe tot parcursul acestui ciclu Olimpic, dar mai ales în implementarea canotnamentului din Italia și în participarea la această Regată de calificare”, a declarat Elisabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj.

Lista completă a echipajelor din cadrul Federației Române de Canotaj calificate la Jocurile Olimpice de la Tokyo este următoarea:

  1. Echipajul feminin de dublu vâsle categorie ușoară (LW2x)
  2. Echipajul masculin de dublu rame (M2-)
  3. Echipajul feminin de dublu rame (W2-)
  4. Echipajul masculin de dublu vâsle (M2x)
  5. Echipajul feminin de patru rame (W4-)
  6. Echipajul masculin de patru rame (M4-)
  7. Echipajul feminin de dublu vâsle (W2x)
  8. Echipajul de 8+1 feminin (W8+)
  9. Echipajul de 8+1 masculin (M8+)

    Citește și Titi Tudor, în lacrimi! Unul din cei mai apreciați antrenori de box a murit!

canotajromaniarealitateaJocurile OlimpiceOlimpiadacanotori