Doliu uriaș în lumea sportului – A murit un jucător și un antrenor de legendă!

Articol de Mihai Dragomir - Publicat luni, 12 decembrie 2022, ora 10:39,
Doliu
Doliu

Paul Silas, fost jucător şi antrenor din liga profesionistă nord-americană de baschet, triplu campion al NBA în anii ’70 şi cunoscut pentru faptul că a fost primul antrenor al starului LeBron James în cel mai puternic campionat din lume, a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 79 de ani, a anunţat presa americană, citată de AFP, porivit Agerpers.

„Paul a adus o imensă contribuţie baschetului şi ne va lipsi mereu”, a scris pe Twitter legendarul jucător Magic Johnson.
Foarte apreciat de toţi şi mare competitor, Silas a câştigat campionatul NBA de două ori cu Boston Celtics, în 1974 şi în 1976, adjudecându-şi încă un titlu cu Seattle Supersonics în 1979.

Înalt de 2,01 m, el a fost unul dintre cei mai buni recuperatori din NBA, cu 12.357 recuperări în carieră, făcând din el al doilea cel mai bun din istoria ligii la acest capitol.

Selecţionat de două ori în All-Star Game, în 1972 şi 1975, precum şi de două ori în All-Defensive First Team (cel mai bun cinci defensiv al ligii), el şi-a încheiat cariera după 16 ani.

La finalul carierei de jucător, Silas a petrecut aproape 30 de ani ca antrenor principal sau secund, în special la Charlotte Hornets, echipă pe care a condus-o în semifinalele Conferinţei Estului de două ori (2001 şi 2002).

Antrenor al echipei Cleveland Cavaliers între 2003 şi 2005, Paul Silas a fost primul antrenor din NBA al lui LeBron James.

De asemenea, el a fost primul antrenor al echipei New Orleans Hornets, franciză creată în 2002 şi care şi-a schimbat numele de atunci, devenind Pelicans. Fiul său, Stephen Silas, este actualul antrenor al echipei Houston Rockets.

baschetdoliu