Eduard Novak surprinde: ”Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide!”

Articol de Mihai Popescu - Publicat joi, 02 februarie 2023, ora 17:21,
Eduard Novak
Eduard Novak

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a precizat, într-un mesaj postat pe Facebook, că Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competiţiilor oficiale, nu aduce atingere normelor europene şi nu este o măsură discriminatorie.

”Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide, în care să le facem loc şi celor care poate că vor fi legendele zilei de mâine”, a menţionat ministrul.

“Am trăit cu toţii emoţiile momentelor de glorie din gimnastică, handbal, fotbal, canotaj şi alte sporturi cu echipe de aur, o tradiţie pe care vrem să o transmitem mai departe către generaţiile viitoare. Pentru asta avem nevoie în primul rând de un cadru adecvat, aşa cum este şi Ordinul 500/2022 privind ponderea de minimum 40% jucători români pe teren, în timpul competiţiilor oficiale. Este o iniţiativă intens dezbătută în ultimul timp, dar care poate reprezenta o gură de aer pentru sport. Cred într-un sistem în care să promovăm mai mult sportivii români şi să creştem baza de selecţie pentru înalta performanţă. Poate că pe pereţii din camerele lor tinerii noştri sportivi au idoli precum Hagi, Popescu, Neagu, Huţupan, Pîrv, Mureşan sau altă legendă a României, dar pentru a călca pe urmele lor ei au nevoie de spaţiu de afirmare în echipele în care evoluează”, a notat Novak.

El a adăugat că în gimnastică, atletism, canotaj şi alte discipline s-a văzut că se pot obţine rezultate mari şi cu sportivi români. “Chiar şi în handbal sau fotbal unele echipe deja respectau proporţia de 40% jucători autohtoni pe teren, înainte ca ordinul să intre în vigoare. Iar 40% reprezintă un nivel de bun simţ, pentru că nu putem avea echipe formate doar din jucători străini dacă vrem să creştem sportul, naţionalele de seniori şi să avem un proiect pe termen lung. Este momentul să ne asumăm ce ne dorim de fapt. Este importantă şi destinaţia, acele trofee sau titluri pe care vrem să le câştigăm, dar şi drumul până acolo. Dacă reuşim să avem victorii, iar pe traseu să dezvoltăm sportul de masă şi o societate mai sănătoasă, atunci acele victorii sunt cu atât mai mari”, a precizat Eduard Novak.

“În plus, contrar unor opinii din spaţiul public, ordinul 500/2022 nu aduce atingere normelor europene, nu încalcă libera circulaţie prevăzută la art. 45 TFUE şi prin urmare nu este una discriminatorie! Putem vedea şi exemple din Franţa, Italia şi alte ţări care au aplicat măsuri similare, iar acolo nu a spus nimeni că e discriminare. Cred că tocmai în baza valorilor europene putem avea echipe solide, în care să le facem loc şi celor care poate că vor fi legendele zilei de mâine”, a mai menţionat el.

romanianovak