EXCLUSIV | Interviu eveniment cu Marius Tudor, consilierul care luptă împotriva discriminării. ”Mie îmi spuneau țigan borât! Reacția lui Webo a fost exagerată!”

Articol de Realitatea Sportivă - Publicat miercuri, 16 decembrie 2020, ora 00:47,
marius tudor 3
marius tudor 3

Scandalul de rasism în care a fost implicat Sebastian Colțescu a făcut înconjurul lumii, iar Marius Tudor, consilierul care luptă împotriva discriminării, a comentat episodul de la Paris.

INFO: Meciul de fotbal PSG – Başakşehir a fost întrerupt în urma unui incident considerat rasist, după ce Colţescu, într-o conversație cu Ovidiu Hațegan, l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce, camerunezul Pierre Achille Webo, cu termenul de ”ăla negru”. 

Marius Tudor, consilier superior în cadrul Grupului Verzilor, în comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, se ocupă de dosare pentru romi și acte de discriminare.

SURSA FOTO: Marius Tudor Facebook

În prezent în Parlamentul European, Marius Tudor a evoluat pentru Petrolul Ploiești, Astra Ploiești și CSM Câmpina, iar de-a lungul timpului a avut de-a face cu acte de rasism.

Într-un interviu eveniment pentru realitateasportiva.net, consilierul a vorbit despre scandalul de la Paris în care a fost implicat Sebastian Colțescu.

  • Care a fost prima reacție când ați aflat de incidentul de la Paris?

”Eu am jucat fotbal profesionist și genul ăsta de reacții îmi sunt familiare. Pe Oblemenco mi se adresau foarte mulți suporteri din tabăra adversă cu apelativul cioară sau țigan împuțit, eu fiind de etnie romă și brunet.”

  • Cum reacționați în acele momente?

”Reacția mea nu era deloc violentă din punct de vedere verbal. Adrenalina jocului mă făcea să îmi văd de treabă și îi făceam pe suporteri, fie ei și din tabăra adversă, să își ceară oarecum scuze. Îmi ajutam echipa să performeze bine într-o situație mai puțin plăcută pentru mine.” 

  • Ați vrut vreodată să ieșiți de pe teren, la fel cum au procedat cei de la Başakşehir?

”Nu m-am gândit absolut deloc. Eram acolo să îmi fac treaba. Dacă o piesă dispărea, se destrăma tot întregul. Este adevărat că ceilalți colegi mă încurajau și îmi spuneau să nu le dau atenție pentru că aceste lucruri se întâmplă tot timpul.

Am învățat să nu răspund cu violență verbală la nenorocirile care mi se tot adresau. Din punctul ăsta de vedere, am câștigat foarte mult. Din cei care mă blamau, mulți mi-au devenit prieteni.”

SURSA FOTO: Marius Tudor Facebook
  • De la apelativul ”țigan” până la ”ăla negru” e cale lungă…

”Este o formulare nefericită într-un context nepotrivit ce s-a întâmplat la Paris. UEFA promovează combaterea rasismului. Arbitrul Colțescu a identificat o persoană prin culoarea sa, lucru care este considerat de mulți rasism. 

Însă, dacă ne uităm la semantica cuvântului, negru nu definește tot ce este rău. Există și lucruri negre frumoase, precum Marea Neagră, unde merg mulți să se simtă bine. Sunt multe sintagme similare.

E o mare diferență între ”negrul ăla” și ”ăla negru”. El neavând niciun fel de element de identificare i-a ieșit păsărica pe gură. Ce a zis Webo nu știu. Probabil a fost unul dintre cei care au zis ”brigada aia de țigani”. Eu am ajuns să cunosc tiparul arbitrilor rasiști. Este pur și simplu o afirmație nefericită!”

SURSA FOTO: Marius Tudor Facebook
  • Românii sunt făcuți ”țigani”, nicio reacție. Webo este numit ”ăla negru”, iese un întreg scandal..

”Reacția lui Webo a fost exagerată, iar articolele din presă în care spunea că a avut nevoie de psiholog mi s-au părut trase de păr. El a avut un sentiment de inferioritate. Inclusiv eu am acest sentiment când oamenii îmi spun ”băi țigane”. 

Am avut o situație, la noi în țară, în care la o intersecție a fost un accident. Eu l-am întrebat pe polițist dacă poate să intervină pentru că eram blocați, iar el mi-a spus ”Du-te, bă, de aici! Nu vezi că ești negru ca noaptea?”

Evident că am luat foc. Polițistul a fost rasist. Nu a acceptat îndemnul unui țigan care îi spunea să își facă meseria cum trebuie. Dacă luăm în comparație aceste două situații, aceasta a fost rasistă, iar la Colțescu s-a exagerat puțin. Ai nevoie de precedente.”

  • Unii îl apără, alții îl pun la zid pe Colțescu..

”Trebuie să fim puțini mai solidari. Când Simona Halep a câștigat Roland Garros, oamenii ăia au făcut o glumiță cu fier-fier-fier. Ne lipsește spiritul solidarității.

Încercăm să blamam o anumită parte a comunității, în cazul nostru a romilor, pentru că societatea majoritară în ansamblul ei consideră că românii sunt țigani.

SURSA FOTO: Marius Tudor Facebook

Citește și EXCLUSIV | Craiova mută decisiv în lupta la titlu: ”Sunt sigur că vor aduce jucători de valoare!”

sebastian coltescuparlamentul europeanexclusivmarius tudordeclaratii