Federația Română de Fotbal, înapoi în era Cooperativei. Trucul controversat al forului condus de Burleanu

Articol de Vlad Ciotoran - Publicat vineri, 13 august 2021, ora 13:58,
Răzvan Burleanu
Răzvan Burleanu

Federația Română de Fotbal a adus din nou în centrul atenției metoda prin care cluburile scaapă de societățile cu datorii și înființează unele noi, pentru a continua în competiții.

Noul FC Brașov și noua Dacia Unirea Brăila au profitat deja de această ocazie, potrivit gsp.ro. Metoda a mai fost popular printre finanțatorii cluburilor de fotbal și în anii ’90 ca să scape de datorii. Practic, abandoneau societatea încărcată cu datorii, pentru a crea alta nouă și pentru ca echipa să evolueze în continuare în același sezon.

Au procedat astfel două cluburi, noul FC Brașov și noua Dacia Unirea Brăila. Comitetul Executiv al Federației a aprobat cesiunile, transmiterea dreptului de participare în campionat.

Datoriile vechilor firme au fost asumate doar în declarații semnate la notar. „Promitem să achităm datoriile vechi până în momentul cesionării activității”, au scris administratorii societăților.

De la fosta Corona, actuala FC Brașov, 11 jucători și patru oameni din staff au deschis procese. Ei ar avea dreptate, aveau angajamente cu o echipă care continuă activitatea în sport, doar că regulamentul Federației nu e atât de simplu. O societate nouă nu e obligată să preia și angajații societății vechi. Ei, toți sau unii dintre ei, rămân pe dinafară și ar trebui să fie liberi să-și caute alte cluburi.

Nici măcar aspectul acesta nu e clar. Fotbaliștii unor cluburi dezafiliate nu pot să ceară în comisiile FRF să devină liberi, fiindcă litigiile lor nu respectă Statutul, ei se judecă cu niște societăți care nu mai sunt afiliate la Federație! Jucătorii aceia nu sunt nici liberi, nici angajați, mai scries ursa citată.

Dinamo are o situație mai complicată decât ce de la Dacia Unirea Brăila. Clubul din Ștefan cel Mare are proprietăți, societatea deține o parte din baza din Săftica.

Citește și EXCLUSIV | TUDOREL STOICA NU A TRECUT PESTE UMILINȚA DIN CONFERENCE LEAGUE ȘI DE LA JOCURILE OLIMPICE: „O RUȘINE”

realitateaburleanufrfrliga 1federatia romana de fotbalfotbal