Formula 1. Alonso a primit o veste șocantă după ce s-a bătut cu șampanie pe podiumul din Arabia Saudită

Articol de Ionut Dumitrescu - Publicat luni, 20 martie 2023, ora 11:07,
Fernando Alonso file photo
Fernando Alonso file photo

Mexicanul Sergio Perez (Red Bull), plecat din pole position, a câştigat duminică Marele Premiu al Arabiei Saudite, a doua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, fiind urmat pe podium de coechipierul său, olandezul Max Verstappen. Pe podium, la celebra bătaie cu șampanie, a participat și Fernando Alonso (Aston Martin). Acesta a avut parte de o supriză după această tradiție.

I s-a comunicat că, de fapt, britanicul George Russell (Mercedes) ar fi obținut locul al treilea și nu el.

Însă, după acest episod, pilotul spaniol Fernando Alonso (Aston Martin) a fost reclasat pe locul trei în Marele Premiu al Arabiei Saudite şi a obţinut al 100-lea său podium din Formula 1, după ce a scăpat de penalizarea de zece secunde la finalul cursei.

Iniţial, Alonso a primit o penalizare de cinci secunde, pentru că nu a aliniat corect maşina la startul cursei, la care s-au adăugat alte zece secunde din cauză că un mecanic, în momentul schimbării pneurilor şi efectuării penalizării la boxe, a atins difuzorul în acel timp.

A doua penalizare a fost însă anulată după ce Aston Martin a contestat decizia comisarilor de cursă.

„Sunt fericit în final cu rezultatul din această seară (duminică, n. red.) şi de al doilea nostru podium. Am arătat că suntem a doua cea mai rapidă echipă şi că avem un ritm bun în cursă”, a spus Alonso într-un comunicat.

Aston Martin a prezentat dovezi video la întrunirea Comitetului Consultativ Sportiv conform cărora în alte şapte cazuri de atingere a maşinii, în timp ce se executa o penalizare similară, nu s-a impus o sancţiune. Comisarii au admis că atingerea maşinii în orice fel, chiar cu un cric, nu poate fi considerată o intervenţie mecanică.

Alonso, după retrogradarea pe locul patru, a criticat Federaţia internaţională de automobilism că a dictat cu întârziere a doua penalizare, la mai mult de 30 de tururi de la momentul incidentului. Spaniolul a argumentat că dacă ar fi ştiut mai devreme de a doua penalizare ar fi putut forţa un avans mai mare faţă de George Russell (Mercedes), clasat pe locul patru iniţial la cinci secunde de Alonso.

Alonso ocupă locul trei în clasamentul piloţilor cu 30 de puncte, în urma lui Max Verstappen (44) şi a lui Sergio Perez (43), ambii de la Red Bull, după primele două curse ale sezonului.

fernando alonsosergio perezmercedesmax verstappenred bullaston martin