Fostul mare arbitru Collina este mulțumit de inovațiile în arbitraj introduse la Cupa Mondială a Cluburilor

Italianul Pierluigi Collina, președintele Comisiei Arbitrilor din cadrul FIFA, s-a declarat mulțumit de mai multe inovații în arbitraj introduse pe parcursul Cupei Mondiale a Cluburilor din Statele Unite, a cărei finală se va disputa duminică seara între echipele Paris Saint-Germain și Chelsea Londra, informează EFE.
Printre aceste inovații, emblematicul fost arbitru în vârstă de 65 de ani a evidențiat camerele corporale ale arbitrilor, tehnologia avansată semiautomată de semnalizare a ofsaidului și regula celor opt secunde, care își propune să reducă tragerile de timp ale portarilor.
În ceea ce privește camerele video, Collina a declarat că rezultatele i-au depășit așteptările, iar comisia pe care o conduce a primit ‘comentarii excelente’, inclusiv sugestii ca acestea să fie utilizate la toate meciurile sau extinsă la apte sporturi.
„Am avut posibilitatea să vedem ceea ce arbitrul vede în timpul jocului. Și acest lucru nu a fost doar în scop de divertisment, ci și pentru a-i instrui pe arbitri și a explica de ce un lucru nu a fost văzut în timpul meciului”, a indicat italianul într-un interviu acordat canalelor oficiale ale FIFA.
Ca exemplu în acest sens, el a făcut referire la penalty-ul acordat pentru un henț comis de Robin Le Normand (Atletico Madrid) în cursul meciului cu Paris Saint-Germain, o acțiune pe care arbitrul (românul Istvan Kovacs – n.red) nu a văzut-o inițial, pentru că un jucător îi bloca raza vizuală. ‘De pe camera arbitrului, era absolut clar că nu putea vedea jocul în timp real’, a subliniat oficialul FIFA.
Collina a analizat, de asemenea, consecințele regulii care acordă un corner echipei adverse dacă un portar are nevoie de mai mult de opt secunde pentru a degaja mingea.
În opinia sa, „a fost un succes, deoarece ritmul meciului s-a îmbunătățit, și cred că faptul că doar doi portari au fost penalizați ‘înseamnă că au respectat cu adevărat regula”, care și-a îndeplinit astfel scopul „sută la sută”.
În ceea ce privește versiunea avansată a tehnologiei semiautomate de semnalizare a ofsaidului, el a precizat că aceasta ajută la accelerarea deciziilor, prevenind alergările inutile ale atacanților.
„Alerta a ajuns la arbitrii asistenți mult mai devreme, când exista o poziție clară de ofsaid. A funcționat foarte bine: am avut goluri anulate corect și, de asemenea, decizii precise susținute de tehnologie. Suntem foarte fericiți și mulțumiți”, a menționat șeful arbitrilor.
Collina a indicat că „a fost o competiție grozavă”, iar cei care au participat la meciuri au spus că „a fost bine jucată de fotbaliști și bine arbitrată de arbitri”.
De asemenea, italianul a subliniat că „toți arbitrii care au fost aici sunt 100% mândri că au făcut parte din această experiență inaugurală”.